Abonnementsartikel

En selvkørende og eldrevet foderskubber fremmer ædelysten hos køer og minimerer foderspild.

CN Maskinfabrik i Tiset ved Gram importerer RMH fuldfoderblandere og sælger dem til mælkeproducenter i hele Danmark. Nu vil de også give køerne deres egen butler. Wasserbauer Butler Gold er en selvkørende og eldrevet "foderskubber", der via en frontmonteret tværsnegl samler foderrester op fra foderbordet og flytter dem tilbage mod forværket, så dyrene får frisk foder hele dagen. Det fremmer ædelysten og minimerer foderspildet, skriver CN Maskinfabrik i en pressemeddelelse.

Foderskubberen sørger for at rester på foderbordet samles op og præsenteres som nyopblandet foder for køerne. Det fører ifølge producenten til større foderoptagelse og mindre spild, samtidigt med forbedret sundhed på grund af jævn foderoptagelse. For robotbesætningerne vil mere aktivitet sikkert også føre til bedre kotrafik og jævn udnyttelse af malkerobotter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fuldautomatisk proces

Arbejdsrutinen med Wasserbauer Butler Gold er fuldautomatiseret. Den grønne robot styrer efter små magneter, der bores ned i foderbordet med to meters mellemrum og får sin energi fra to 105 Ah vedligeholdelsesfrie batterier. De lades via en ladestation af samme type, som kendes fra nogle robotplæneklippere, så der er ikke meget installationsarbejde forbundet med at få en Butler i stalden. Opsætning og justering af styringen foregår via PC, tablet eller SmartPhone, fortæller CN Maskinfabrik.