Danish Agro-koncernen har indgået en eksklusivaftale i Norden og Baltikum med det canadiske firma SoilOptix om at tilbyde omfattende jordbundsanalyser, som koncernen kalder et digitalt fingeraftryk af markerne. Med systemet kan man ifølge Danish Agro få langt mere nuancerede informationer om sine marker.

- Analyserne er langt mere detaljerede end traditionelle jordprøver. SoilOptix har udviklet en scanner, der, monteret på et køretøj, hektar for hektar måler baggrundsstråling fra markens jordlag. De målte data analyseres via matematiske modeller og kalibreres med få traditionelle fysiske jordprøver, som også tages fra køretøjet. Tilsammen giver dette et præcist billede af markens tilstand på mere end 20 parametre. Herunder tekstur, pH, Fosfor, Kalium, Magnesium, Bor, Kobber, med videre, fortæller koncernchef i Danish Agro, Henning Haahr, som er meget begejstret for perspektiverne i SoilOptix.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som 800 prøver

- Med vores nye setup, hvor vi kommer til at tilbyde digitalt fingeraftryk af landmandens marker, kan vi give ham et langt mere detaljeret og præcist billede af tilstanden i hans mark, end det han kan få i dag. I dag bliver der normalt taget en jordprøve pr. hektar, når en mark skal analyseres. Resultatet fra SoilOptix-scanneren svarer til, at der bliver taget 800 fysiske jordprøver pr. hektar, siger Henning Haahr.

- At vi med SoilOptix kan måle på mere end 20 parametre i marken giver først og fremmest landmanden indsigt i sine markers behov og sundhedstilstand. Derudover ser vi et stort potentiale i at sammenholde disse data med vejrdata fra vores vejrstationer fra FieldSense samt satellitbilleder over biomassetilvæksten fra tidligere år. Det gør, at de tildelingskort, der også udarbejdes i FieldSenses online platform, bliver endnu mere præcise og værdifulde. Målet er, at landmanden med denne viden får en afgrøde med højt udbytte og ikke mindst ensartet høj kvalitet, mener Henning Haahr.

Klar i år

Han fortæller, at SoilOptix-scanneren bliver endeligt testet i de kommende måneder hos en række danske landmænd, så systemet er klar til at blive tilbudt til danske landmænd fra efteråret i 2020.

- Vores mål er at analysere 10.000 hektar allerede i år, fortæller Henning Haahr.

Der er udsigt til, at systemet bliver en direkte konkurrent til rådgivningsselskabernes mere traditionelle jordbundsanalyser, men Danish Agro udruller selv hele det nye setup, og tilbyder det udenom de lokale landboforeninger og deres rådgivningsselskaber.