Abonnementsartikel

SPF-Danmark vil helst sælge smågrisene i Danmark, men kan se, at der er et marked for endnu flere danske smågrise i Tyskland

Tre til seks millioner flere smågrise forsvinder måske ud af landet frem til 2015.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Sådan ser i hvert fald SPF-Danmarks prognose ud. De nøgterne tal viser, at der i 2008 blev eksporteret fem millioner smågrise, og SPF-selskabet forventer, at tallet stiger til seks millioner i 2009.

- Og vores egne prognoser viser, at vi "risikerer", at eksporten stiger med en halv til en million hvert år frem til 2015, siger direktør Peter Skov Madsen, SPF-Danmark, der tirsdag i Ringsted holdt det første af to SPF-årsmøder. Onsdag holdes et tilsvarende møde i Vejle.

Kamp om det tyske marked

Hovedmarkedet for de danske smågrise er fortsat Tyskland. Men der er også sendt smågrise til Polen, Tjekkiet og Italien.

Det tyske marked har på det nærmeste været forbeholdt danske smågrise i flere år, fordi Holland ikke har været Aujezski-fri og derfor har haft store problemer med afsætningen i Tyskland, og har i stedet måttet sende overskuddet til Polen, Tjekkiet, Italien og Spanien.

- Men nu er Holland erklæret Aujezski-fri, og der arbejdes hårdt på at genvinde det tyske marked. Derfor venter jeg krig på kniven om det tyske marked i den kommende tid, siger Peter Skov Madsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Generelt ligger de hollandske priser under de danske, men vi har fordel af at kunne levere store ensartede partier med en bedre sundhedsstatus end hollænderne. Men man kan aldrig tage et marked for givet, og derfor kan vi risikere at miste markedsandele, så vi i stedet for må sende grisene til Polen, Tjekkiet og Italien, og det betyder højere omkostninger og en lavere pris.

- Det er en risiko, som smågriseproducenterne skal tage med i deres betragtninger, når de overvejer at opsige deres danske griseringsaftale til fordel for eksport, lyder det advarende fra SPF-Danmark.

Plads til større eksport

Når vi alligevel vurderer, at eksportmarkedet for danske smågrise øges, skyldes det, at de tyske soholdere er meget trængte.

Der er mange små producenter, som stopper i disse år, og det efterlader et hul for endnu flere smågrise udefra, siger Peter Skov Madsen.

SPF-Danmark har stået for eksporten af cirka en million smågrise - det er uændret i forhold til 2007, og selskabet har således ikke haft andel i den øgede eksport.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi står stærkt på hjemmemarkedet og ser allerhelst, at de gode danske smågrise bliver i landet.

Skyldes det SPF-Danmarks nye ejere? (SPF-selskabet er blevet overtaget af Danish Crown og Tican).

- Nej, men vi kører mange slagtesvin i Danmark, og det er da med bekymring vi ser på, at flere og flere smågrise sendes ud af landet.

Men markedet er sådan, at den lille gris finder derhen, hvor der betales den bedste pris, og i dag betragter vi Europa som ét stort marked, siger SPF-direktøren.