Odder-firmaet Tiltman har udviklet ny tiltskovl til minigravere

Odder-virksomheden Tiltman har på bedste vis sørget for, at firmaets nyeste produkt kommer på markedet med "noget i ryggen". Nemlig cylindre. Direktør Torben Ulriksen har anvendt samme koncept til den en helt ny skovl, som Tiltman anvendte til et nyt tilt til minigravere for et par år siden.

- Vi har vendt cylindrene og lagt dem ind i ryggen af skovlen i stedet for at montere dem ovenpå den. Skovlen bliver langt mere kompakt, ophænget bliver væsentligt reduceret, og skovlen kan komme meget tættere på sit drejningspunkt, forklarer Torben Ulriksen.

- En skovl, der er langt fra sit udgangspunkt, er sværere at styre. Og opgaver som aflæsning i en motorbør besværliggøres. Da vores tilt kun fylder ni centimeter, bliver både gravearbejdet og aflæsningen mere præcis, siger Odder-direktøren.

Ingen slinger i valsen

Den nye Tiltman-skovl kommer specielt til sin ret på mindre gravemaskiner på grund af dens lave vægt og kompakte opbygning. Men der er hverken gået på kompromis med kapacitet eller brydekraft, forsikrer Torben Ulriksen.

- Den nye skovl har to cylindre, hvor de fleste andre tiltskovle kun har en enkelt. Fordelen ved det nye design er, at der aldrig bliver slør i skovlen. De to cylindre gør, at der altid er et fast tredjepunkt, som kompenserer for slør. Det sikrer, at skovlen bliver ved med at være fast, selv efter flere hundrede timers brug, siger Torben Ulriksen.

Odder-firmaet har søgt om beskyttelse af rettighederne i Danmark. Denne proces skal så følges op af patentansøgninger uden for landets grænser.

- Vi er klar til at sætte gang i produktionen af den nye skovl, som fås i forskellige standardmodeller, men også i specialfremstillede udgaver. Vi laver skovlen i de mest almindelige størrelser på markedet fra 800 til 1100 millimeter. Desuden har vi mulighed for at lave tiltskovle helt ned til 300 millimeter, for eksempel til nedgravning af kabler. Det er noget, der ikke har været teknisk muligt tidligere, siger direktør Torben Ulriksen.

Tiltman-virksomheden er bygget op omkring udvikling af innovativ teknologi og specielt med fokus på anlægsgartner-branchen.