Abonnementsartikel

Danish Crown er godt forberedt på Brexit, uanset om Storbritannien og EU inden nytår bliver enige om en frihandelsaftale, eller det ender med et hårdt Brexit.

Når uret runder midnat fredag aften den 31. januar 2020, er skilsmissen mellem EU og Storbritannien en realitet, skriver Danish Crown i en pressemeddelelse. Godt 47 års økonomisk og politisk ægteskab er slut. Nu har de to parter 11 måneder til at blive enige om rammerne for, hvordan man fremover vil leve som naboer

I værste fald kan Danish Crowns samlede omsætning i fremtiden blive pålagt told på og højere omkostninger til logistik på grund af det, der ofte benævnes som tekniske handelshindringer, men det skræmmer ikke Danish Crowns globale salgsdirektør Lars Albertsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Storbritannien importerer mellem 30 og 40 procent af alt det kød, de spiser, så de vil fortsat skulle importere store mængder kød, så jeg er ikke bange for, at det britiske marked smuldrer for os. Det, der kan komme til at ramme os, er, hvis pundet falder så meget i kurs, at vores varer bliver så dyre, at briterne skærer ned på antallet af baconsandwiches og deres elskede bacon til morgenmaden.

Danish Crown er godt forberedt på et no deal-scenarie, og organisationen er gearet til at kunne håndtere stort set enhver form for papirarbejde. På det område har Danish Crown allerede stor erfaring, da eksempelvis eksport til Japan og Kina kræver ganske meget administrativt. Samtidig er der skabt overblik over hvilke logistiske udfordringer, Brexit kan udløse, hvis parterne ikke enes om en aftale, skriver Danish Crown.

- Resten af året sker der ingen ændringer, og jeg er fortrøstningsfuld, for jeg tror, EU og Storbritannien når i mål med en eller anden form for aftale inden nytår. Skulle det mod forventning ikke ske, så er vi utroligt godt forberedt. Vi har vores logistik setup på plads, og vi har faktisk også allerede principperne på plads for fremtidig samhandel med vores største kunder i et no-deal scenarie, så lige nu er der ikke meget mere, vi kan gøre.

Lige nu fylder behovet for at importere fødevarer ikke meget for briterne, men Lars Albertsen, der har boet over 20 år i England, er ikke i tvivl om, at det kan blive et hedt emne, hvis det ikke lykkes at få en aftale på plads med EU.

- Jeg er helt overbevist om, at briterne fortsat vil foretrække dansk bacon og generelt fødevarer fra EU, for de britiske forbrugere og forbrugerorganisationer er markante når det gælder krav til eksempelvis dyrevelfærd. Det udelukker selvfølgelig ikke muligheden for, at briterne engang i fremtiden åbner for import af grisekød fra USA eller Brasilien, men det ligger ikke lige for på grund af de to landes store forbrug af antibiotika og ikke mindst væksthormoner, siger Lars Albertsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danish Crowns eksporterer årligt grisekød til Storbritannien for cirka tre milliarder kroner og forædlede produkter fra Danish Crowns datterselskaber for omkring 800 millioner kroner.

Læs mere på HYO, der i 2019 besøgte Nordirland for at høre, hvad status var i forhold til Brexit.