Abonnementsartikel

Der er penge at tjene på at holde sine kalve sunde og i live, viser beregninger fra Dansk Kvæg ifølge seneste udgave af Dansk Kvæg Nyt.

4.850 kroner for stor race og 4.640 kroner for Jersey. Så mange penge er der at tjene på kælvekvier, når udgifterne til foderomkostninger, dyrlæge- og avlsomkostninger er trukket fra.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når landmanden modtager en kalv, skal han for sit indre øje se en indtægt og ikke en udgift.

- Priserne på kælvekvier har svinget de sidste par år, men det har altid kunnet betale sig at føre dem ’sikkert’ frem til kælvekviestadiet. Man skal bare huske, at indtægten fra den nyfødte kalv først høstes omkring 24 måneder senere, siger landskonsulent Peter Stamp Enemark.

Tyrekalvene udgør derimod en værdi allerede 14 dage efter fødsel. Her er det bare om at holde øje med noteringen. Har man sunde tyrekalve med en god tilvækst, er der også her penge at tjene. Omvendt kan man sige, at jo ældre tyrekalven bliver, jo større bliver tabet, hvis den dør.

Bundlinje og etik

Det er svært at regne ud, præcist hvor mange penge der er i en lav dødelighed. Udover salgsværdien for de overlevende dyr, er der en række positive effekter ved en lav dødelighed. Det er bare svært at sætte et beløb på. Men derfor skal de ikke ignoreres, påpeger Peter Stamp Enemark.

- En lav kalvedødelighed skyldes, at dyrene har det godt. De bliver stærke og robuste, og det mærkes, når de senere indgår i produktionen. De har en bedre ydelse, færre sygdomme og er i det hele taget mere velfungerende dyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Har man en ordentlig rutine omkring pasningen af kalvene, så er der arbejdstid sparet ved en lav dødelighed. Raske kalve koster ikke så meget i dyrlægeregninger og medicin som syge, siger Peter Stamp Enemark, der fremhæver endnu en grund til, at det kan betale sig at gå op i sine kalve.

- At der også er gode penge i det, er kun heldigt. Men det bør ikke kun være derfor, at vi bekymrer os om dyrenes ve og vel. Vi skal bekymre os, fordi det er det, der i bund og grund gør os til mennesker. Det, at vi kan vælge, om dyrene skal have det godt eller ej, pointerer han.

Dansk Kvæg har igangsat en kampagne for at nedbringe kalvedødeligheden med 20-25 procent over en treårig periode. En foreløbig opgørelse viser, at kalvedødeligheden er faldet med cirka 17 procent over en toårig periode.