Abonnementsartikel

- Inden for en kort årrække kan svine- og kyllingekød blive lige så klimavenligt at producere som plantebaseret kød, forudser miljøchef.

Plantebaseret kød er på vej frem og spås en lys fremtid i en klima- og miljøfokuseret verden, hvor animalsk produktion holdes ansvarlig for en stor del af den globale opvarmning.

Alle er dog enige om, at efterspørgslen efter kød vil vokse i fremtiden, fordi en støt stigende del af verdens befolkning bliver rigere, og i takt med den stigende velstand vil de efterspørge mere kød.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I følge miljøchef hos SEGES - Hans Roust Thysen - behøver klimakrav og produktion af kød dog ikke at stå i modsætning til hinanden. Landbrugets fremtidige og mere klimavenlige produktion af kød vil godt kunne konkurrere på emissioner med den plantebaserede fødevareproduktion.

Det kom frem på bæredygtighedskonference for nylig i Skarrildhus syd for Herning, hvor rådgivningsfirmaet SAGRO og fem landboforeninger havde samlet 88 tilhørere, der gerne ville være klogere på de klimaudfordringer, som landbruget vil møde i de kommende 30 år frem til 2050, hvor Danmark og mange andre lande har erklæret, at de vil være klimaneutrale.

Gær producerer kødsmag

- I dag er planteburgeren, der smager af kød, en realitet. Den hedder "The Impossible Burger".

- Forskerne har fundet ud af, at det er de røde blodlegemer, der giver smagen af kød. Ved hjælp af GMO-manipulation har man dyrket nogle gærceller, som kan fremstille røde blodlegemer. Derefter er disse blevet iblandet noget plantefars, og resultatet er "The Impossible Burger".

- Jeg har endnu ikke selv smagt den, men det har min direktør - Ejnar Schultz - og han siger, at det næsten smager bedre end kød, og at det faktisk er mere saftigt, sagde Hans Roust Thysen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så han er langt fra parat til at afskrive kød som et klimavenligt produkt.

- Emissionerne fra vores kødproduktion er på vej ned. Og når man får regnet rigtig godt på det plantebaserede kød - og får alle processerne med - for der er meget behandling i det - så sætter denne produktion jo også sit aftryk. Derfor har jeg en formodning om, at vi inden for en relativ kort årrække kan fremstille svine- og kyllingekød med et klimaaftryk, der kan sammenlignes med emissionerne fra produktion af plantebaseret kød.

Sælges i USA

The Impossible Burger sælges i dag i USA, og den er på vej til Asien. Burgeren er for en stor dels vedkommende udviklet med penge fra Silicone-valley, der afsætter store summer i udviklingen af dette produkt.

- Vi ved ikke hvor denne trend ender, men vores ambition er, at vi skal disrupte "The Impossible Burger". Det skal ikke være på grund af hensynet til klimaet, at man fravælger kød, lød det fra Hans Roust Thysen.

Læs mere om klimakød, der kan fremtidssikre dansk svineproduktion i denne artikel i Hyo.