Abonnementsartikel

Vagn Lundsteen opfordrer i et læserbrev til at rose AU for at stå frem efter ny regnefejl.

Da det i dag er fremkommet, at Aarhus Universitet siden 1990 har regnet forkert omkring kvælstofudledningen til vandmiljøet, er der ikke længere grundlag for de målrettede efterafgrøder.

Siden 1990 er udledningen blevet udregnet forkert. Det vil sige lige fra Vandmiljøplan 1 og frem. Forskellen er mindst 3000 tons kvælstof, forstået på den måde, at der i eksempelvis 2018 er udledt 55.000 tons kvælstof og ikke 58.000, som vurderet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg har aldrig kunnet få tallene fra Miljøministeriet til at passe, og har aldrig vurderet udledningen så højt som universitetet.

Derfor skal AU have ros for, at de nu vil korrigere tallene. Jeg vil ikke som Miljøministeren bebrejde universitetet, men i stedet for rose dem. Hvis vi skal motivere forskere, der har regnet forkert, skal man ikke bebrejde dem, men i stedet anerkende fejlen og erkendelsen.

I praksis bør rettelsen medføre, at de målrettede efterafgrøder øjeblikkeligt tages af bordet. Herefter bør der iværksættes en undersøgelse omkring de tiltag, som er blevet gennemført siden 1990 har haft en betydning for vandmiljøet, så der ikke i fremtiden gennemføres tiltag mod landbrugsfamilierne, der ikke har nogen positiv effekt på vandmiljøet.