Årets Løgavlere skal kåres. Det sker på Avlerforeningen af Danske Spiseløgs årsmøde, der afholdes på Vejle Centerhotel mandag d. 27. og tirsdag d. 28. januar, skriver HortiAdvice i en pressemeddelelse.

Den megen nedbør i efteråret betyder, at cirka 40 hektar løg svarende til fem procent af såløgsarealet ikke er blevet høstet. Samtidigt har en stor del af de bjergede løg ligget alt for længe på markerne og er høstet under ekstremt våde forhold helt hen i december måned. Det betyder dels mere spild på markerne, dels øgede omkostninger til at tørre løgene på lagrene. Dermed er kvaliteten en udfordring for alle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Højt udbytte, god kvalitet

Konkurrencen om Årets Løgavlere går ud på at have det højeste udbytte i den rigtige kvalitet, en stor udfordring, da løg kræver omhyggelighed, rettidighed og stor faglig kunnen.

Konkurrencen er for både konventionelle og økologiske løgproducenter. Der er i alt 11 deltagere, og der er præmier og pokal til de bedste i begge kategorier.

Den bedste i konkurrencen i 2019 har avlet 72,0 t løg pr. ha.

Fokus på rette kvalitet

Selvom det våde år har været en udfordring, afholdes der også i år en kvalitetskonkurrence, hvor det drejer sig om at frembringe den bedste kvalitet. Forholdene har jo været ens for alle.

I kvalitetskonkurrencen bliver der sat fokus på at høste og lagre løgene, så de får så god en kvalitet som muligt. Der er tilmeldt seks røde og seks gule partier løg. Her er det deltagerne på Årsmødet, som vurderer kvaliteten og kårer vinderen af henholdsvis de bedste gule og røde løg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Optimering af løgproduktionen

- Konkurrencerne har til formål at sætte fokus på dyrkningen af løg, så den optimeres, for at den danske produktion kan konkurrere med løg fra resten af verden. Det er 14. gang, at konkurrencen om at blive den dygtigste løgavler bliver afholdt. Set over en årrække har konkurrencen været med til at hæve udbytteniveauet i løgavlen i Danmark. Især er avlerne, der havde de laveste udbytter, blevet dygtigere, fortæller konsulent Peder Krogsgård, HortiAdvice.

Årets største løg

Sådan lidt for sjov kåres også årets største røde henholdsvis gule løg. Løgene skal være af de sorter, der bruges til normal dyrkning, og konkurrencen afgøres ved vejning på årsmødet.

SeedCom sponsorer en præmie til vinderne i begge kategorier.

Avlerforeningen af Danske Spiseløg har 23 aktive medlemmer, som dyrker 1400 hektar med spiseløg, heraf er 19 procent økologiske.