Når Niels Vesterlund kigger på tallene på sit Powerpoint-show, er han overordnet set godt tilfreds.

- EU's korneksport er buldret derudaf og er 50 procent foran siden sidste år på det her tidspunkt, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Samtidig har vi haft det bedste aktieår siden finanskrisen, lyder det fortsat.

Handlen med hvede er steget med cirka 13 procent fra sidste år til i år, og med en samlet kornhøst på 10 millioner tons kalder Niels Vesterlund det for "fornuftigt" sammenlignet med tidligere.

Flere skal mættes

Den stigende eksport og et samlet stigende verdensforbrug får også Niels Vesterlund til at være positiv omkring fremtiden.

- Forbruget af korn er steget på verdensplan med, hvad der svarer til 74 kilometer lastbiler, som holder fra kofanger til kofanger. Der er ingen grund til at tro, at vi ikke også om 10 år har det forbrug af korn, som vi har i dag, siger han og uddyber med årsagen:

- Det skyldes en stigende velstand samtidig med, at man skal have flere mennesker til at blive mætte, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kina og USA giver skvulp

Usikkerhederne for kornmarkedet skal findes dels i vejrfænomener, som truer udbyttet og dels af Rusland, som ifølge Niels Vesterlund "æder sig ind på det egyptiske hvedemarked".

Men også spændinger mellem de to stormagter, USA og Kina, har en indflydelse på kornmarkedet.

- Denne her farce mellem Kina og USA, som har varet i nogle år nu, forventer man, at der lander en aftale i næste uge. Målet er for USA at eksportere landbrugsvarer til Kina for 40 milliarder dollars, siger Niels Vesterlund.

Han forklarer, at det vil betyde en ændring på markedet, som kan mærkes på noteringerne.

- Varerne er der jo, så det er et spørgsmål om, hvem der får lov at købe dem, og det vil få betydning for priserne. Vi vil kunne se sojanoteringen og hvedenoteringen kan stige. Aftalen mellem USA og Kina kan i hvert fald betyde, at vi mærker nogle skvulp i en periode, mens det kommer igang, lyder forklaringen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kina er vigtig spiller

Samtidig med at mange holder vejret indtil aftalen mellem Kina og USA er på plads, så er Kina også blevet en vigtig spiller på kornmarkedet. Det skyldes dels den kæmpe beholdning af korn, som de har på verdensplan.

- Kina har halvdelen af verdens beholdning af korn, hvis man skal tro på tallene. Vi ved ikke, hvor de får det fra, men det er de tal, der er oplyst til statistikkerne. Kina er interessant, fordi de har ikke eksporteret korn. Det har vi ikke set i de sidste 20 år, siger Niels Vesterlund.

Han forklarer, at også på kornmarkedet har svinepesten en indflydelse.

- Ændringerne i svineproduktionen, som har gjort, at Kina har måtte slå næsten halvdelen af deres grise ihjel, har betydet, at korn til foderbrug er faldet i takt med, at Kina køber flere grise i andre lande. Men det betyder også, at forbruget af korn på verdensplan stiger i takt med, at vi skal lave flere grise, forklarer han.

Maltbyg i stå

Men det er ikke kun stormagterne, der kan sætte bølger igang på kornmarkedet. For de urolige vande omkring Brexit har også haft en effekt. Særligt ved at der er opstået en forceret eksport af maltbyg, som presser markedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Storbritannien og Frankrig har indtaget det danske hjemmemarked for maltbyg, som er Polen og Tyskland. Det er dels afledt af Brexit, som har givet UK et incitament til at sælge mere maltbyg. De nye vækststrømme, der har kannibaliseret markedet betyder, at det danske marked for maltbyg er sat helt i stå. I Jylland er der i øjeblikket ingen præmie på maltbyg. Det er fodermarkedet, der holder det oppe, forklarer Niels Vesterlund og tilføjer essensen:

- Selvfølgelig kan vi sælge det (maltbyg red.). Spørgsmålet er, om vi kan få prisen for det. Prisen kan godt stige igen, men håbet har fået et lille knæk i og med, at der er mindre hvedearealer og flere bygarealer rundt omkring i verden, siger han.

Til slut i oplægget kom Niels Vesterlund med roser til de fremmødte kornproducenter i salen:

- Jeg vil rose jer, fordi I er så gode og driftsikre. Mange af jer er med til at producere konsumkorn, og det gør I godt. Der er stor efterspørgsel på dansk produceret korn, lød det fra Niels Vesterlund.