Abonnementsartikel

Caspar og Marianne Rostbøll opgiver at holde kødkvæg, fordi ulve gør det for svært og for farligt at håndtere kvæget.

Fra årsskiftet er det slut for Caspar og Marianne Rostbøll med at holde græssende kødkvæg på en mark ved Stråsø Plantage ved Ulfborg i det midt- og vestjyske.

Det skriver Dagbladet Holstebro.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Årsagen er i følge avisen, at ulve gør det svært for parret at håndtere dyrene på marken. På grund af ulvenes tilstedeværelse er dyrene blevet agtpågivende, aggressive og skræmte.

Marken er på 120 hektar. Den er offentlig tilgængelig og tilhører Naturstyrelsen. Indtil i efteråret havde Caspar og Marianne Rostbøll cirka 100 kødkvæg gående på græs som en del af naturplejen. De fleste er nu blevet slagtet.

Parret fortæller til avisen, at ulve i området har skræmt dyrene. De er blevet alt for vilde, og det kan være farligt, når de går på et offentligt område, hvor besøgende har adgang. Desuden er det blevet meget svært at komme tæt på køerne, når kalvene skal øremærkes, og der kan også her opstå farlige situationer, når køerne er aggressive.

Både Caspar Rostbøll og naboer har set ulve på marken blandt kvægene, og ofte hører han kvæget brøle om natten eller hører, at de styrter afsted.

To kalve blev taget

I marts sidste år tog ulvene to kalve. DNA-tests beviste, at de var taget af ulve, og dyrene blev erstattet. Desuden har tre køer i de seneste to år brækket benet, hvilket er ganske usædvanligt. I følge Caspar Rostbøll kan det skyldes, at dyrene er blevet jaget af ulve.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til avisen fortæller Caspar Rostbøll, at han gerne vil leve i et land, hvor der er plads til både husdyr og ulve. Men Danmark er et kultur- og landbrugsland, hvor der ikke er de nødvendige, store sammenhængende naturområder, som man ser i for eksempel Norge, Finland, Tyskland og Italien.

Han mener, at årsagen til at ulven har slået sig ned i Danmark er, at der er adgang til græssende husdyr, let adgang til føde samt en stor bestand af hjorte.

Familiens kontrakt med Naturstyrelsen om naturpleje sluttede den 1. januar. I følge avisen har styrelsen endnu ikke besluttet hvad der skal ske med området.