Alt imens vi herhjemme har holdt juleferie, har der været åbent på diverse råvarebørser både den 24. december og i går den 26. december. Blandt andet har palmeolien brugt de sidste par dage på at fortsætte sin positive trend og banke igennem det magiske niveau på 3000 malaysiske ringgit pr. tons.
Den seneste stigning i priserne kommer i kølvandet på, at Malaysian Palm Oil Association var ude med en melding om, at der i perioden 1. - 20. december blev produceret 16,4 procent mindre palmeolie end måneden inden. Man forventer nu, at landets samlede produktion i år vil lande under 20 millioner tons. Det er et niveau, som ligger et stykke under analytikernes tidligere forventninger.
Stærk oliepris
En lavere produktion og en forventning om øget efterspørgsel er med til at understøtte den positive pristrend, som vi har været vidende til siden juli 2017. Forventningen om stigende efterspørgsel drives af øgede grænser for tilsætningen af palmeolie i biodiesel.
Endvidere er priserne understøttet af en stærk oliepris, som fortsætter den kortsigtede positive pristrend fra starten af oktober 2019.
Det er blandt andet udsigten til en historisk stærk julehandel i USA i løbet af december måned som i dag er med til at løfte priserne. En melding som kommer i kølvandet på den positive vending i handelskrigen, som vi var vidende til før jul, og som i forvejen havde drevet priserne op.
Gode takter for sojaolie
Den positive trend smitter stadigvæk af på sojaolien som snart begynder at flirte med interessante tekniske niveauer. Siden 2015 er sojaolien flere gange blevet afvist i positiv retning i et niveau mellem USD 35-36 pr. pund. Vi handler lige nu i underkanten af USD 35 pr. pund. De positive takter for sojaolien smitter stadigvæk af på bønnerne, som også er steget siden vi lukkede ned for julen, om end stigningerne er mere moderate.
Faldende hvedelagre
Rosstat var i går ude med de månedlige kornlagertal pr. 1. december 2019, og tallene kom ud på samme niveau som sidste år. Eneste forskel ligger i fordelingen, hvor hvedelagrene falder, mens byg- og havrelagrene stiger. De faldende lagre er blandt en af grundene til at vi har været vidende til stigende indenlandske priser.