Abonnementsartikel

Pengeinstitutter og kreditforeninger hæver priserne på, hvad landmænd skal betale for de kreditter, de har brug for. Og det gør det stadigt vanskeligere at have en fornuftig indtjening som landmand, forlyder det fra Sønderjysk Landboforening.

- Vi mener, at pengeinstitutterne udnytter situationen med et fastlåst kreditmarked, hvor der i øje-blikket ingen konkurrence er, siger chefkonsulent Morten Dahl Thomsen, Sønderjysk Landbofor-ening.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

 - Landmændene oplever virkelig en giftig cocktail med faldende priser på landbrugsvarer samt stigende renter og gebyrer. Det skaber usikkerhed, og jeg mener, at kreditgivernes kredit- og prispolitik i den nærmeste fremtid er nøglen til, hvordan situationen i landbruget vil udvikle sig, siger chefkonsulent Morten Dahl Thomsen.

Han fortæller, at mange bekymrede landmænd modtager breve fra pengeinstitutter og kreditforeninger med besked om prisforhøjelser,

- Der er tale om store prisforhøjelser. Landbruget har store aktiver, som er belånt, og derfor er landbruget et erhverv, hvor det kan mærkes, når priserne hæves, uddyber han.

Tiden er inde til at stoppe renteskruen, og vi opfordrer landmændene til at gå i dialog med kreditgi-verne om de stigende priser. For det er jo en negativ spiral, når erhvervet mødes med krav om høje-re indtjening og overskud på bedriften for at få kredit i banken, samtidig med at banken selv hæver priserne markant. Vi oplever virkelig en giftig cocktail med faldende priser på landbrugsvarer samt stigende renter og gebyrer. Det skaber usikkerhed, og jeg mener, at kreditgivernes kredit- og prispo-litik i den nærmeste fremtid er nøglen til, hvordan situationen i landbruget vil udvikle sig.

Konsulenterne i Sønderjysk Landboforening i Vojens frygter, at det forventede rentefald i 2009 kan blive spist op af højere rentemarginaler.