Abonnementsartikel

Uvildige rådgivere tilbyder landmænd at hjælpe med at afdække risiko og fastlægge en strategi i forbindelse med handel med råvarer

Store udsving i priserne på korn og gødning har for alvor øget fokus på værdien af at gøre en god handel og afdække risiko i forbindelse med handel med råvarer i planteavlen.

For den enkelte landmand skal fokus ganske vist stadig ligge på den daglige drift. Men når tidspunktet for salg af korn let flytter flere hundrede tusinde kroner på bundlinien, er det samtidig utrolig vigtigt, at lægge en strategi, der kan være med til at afdække risiko og fastlægge under hvilke betingelser, der skal handles.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Turbulent marked

En af de landmænd der har haft gode erfaringer med at bruge uvildig rådgivning i forbindelse med handel, er Bo Kibsdal fra Brønderslev. Han driver 300 hektar med korn, raps og frøgræs og har en besætning med 900 søer plus opdræt.

- Det var først og fremmest den enorme prisstigning på korn i 2007, der fik mig til at søge hjælp til køb og salg af mine råvarer. Samtidig oplevede jeg, at de store prismæssige udsving på råvarerne gjorde markedet langt mere kompliceret. Jeg søgte derfor hjælp til at købe den mængde foder, jeg ikke selv kunne producere. Desuden ønskede jeg at optimere min salgspris på rapsen, fortæller Bo Kibsdal.

Du kan læse mere om Bo Kibsdals erfaringer i Agrologisk, der udkommer i morgen.