Et amerikansk forskerhold ved "Agricultural Research Service", under det amerikanske landbrugsministerium, har gjort store fremskridt med en eksperimentel vaccine mod afrikansksvinepest, skriver L&F i deres markedsnyt 2019.

Resultaterne skulle være så opløftende, at forskerne mener, en effektiv vaccine kan være på markedet indenfor en overskuelig fremtid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En vaccine lyder meget interessant og spændende. Men der er lang vej, inden vi står med en egentlig vaccine. Der kan nemt gå fem år eller længere tid, inden en sådan vaccine er udviklet og klar til at blivet taget i produktion og sat til salg. Foreløbig er forskningen på eksperimentel niveau, siger Bent Nielsen, Afdelingschef, Veterinær- & Kvalitetsforhold, phd. og dyrlæge, Seges.

Virus fra Georgien

De amerikanske forskere har fået ASF-virus sendt fra Georgien til brug i forskningen. Forskerne har slukket for et sygdomsfremkaldende gen, så det ikke længere er aktivt. Herefter er dette ikke aktive gen sprøjtet ind i levende grise, som så har dannet antistoffer mod virussen og på den måde er blevet vaccineret mod ASF, så de ikke udvikler sygdommen.

I Danmark har forskere på forskningscenter Lindholm for år tilbage forsket i klassisk svinepest og ganske lidt i afrikansk svinepest.

- I Danmark har vi ikke de ressourcer til at forske i denne form for vaccine. Det kræver helt andre ressourcer og moderne teknik, og det har man i store lande som USA, siger Bent Nielsen.

Afdelingschefen forestiller sig ikke, at store lande som Rusland og de asiatiske lande nogensinde bliver helt fri af sygdommen, uanset om der bliver udviklet en vaccine.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I disse landområder vil der altid være vildsvin i skove og bjergene, som man aldrig vil kunne finde for at udrydde smitten fuldstændig, siger han.