Udviklingen inden for plantebaserede fødevarer er i fuld gang rundt om i verden, men i Danmark er det stadig animalske fødevarer, som dominerer landbruget og fødevaresektoren, skriver Dansk Vegetarisk Forening i en pressemeddelelse.

Dansk Vegetarisk Forening (DVF) har nu fået en bevilling på 1,1 millioner kroner fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Miljø- og Fødevareministeriet til et netværksprojekt for fødevareerhvervet, som skal fremme udviklingen af planteproteiner i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har de seneste år oplevet en meget stor efterspørgsel fra erhvervslivet på viden om forbrugernes foretrukne råvarer og idéer til produktudvikling. Vi er derfor meget glade for, at vi nu får muligheden for at oprette et fast netværk, som bliver et vigtigt forum for udviklingen af fremtidens bæredygtige fødevareproduktion i Danmark, siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i DVF.

- Det handler om hensynet til klima og miljø, men også om at sikre fremtidens arbejdspladser i et mere bæredygtigt landbrug og en mere bæredygtig fødevaresektor.

Dansk Vegetarisk Forening har de seneste par år holdt seminarer hos Dansk Erhverv og Økologisk Landsforening, som har været udsolgte. På årets store økologikongres, som blev afholdt i november, var sessionen om planteproteiner, som DVF var værter på, en af de mest populære sessioner med 200 deltagere, som overvejende var landmænd, skriver foreningen i pressemeddelelsen.

- Vi bliver løbende kontaktet af både producenter, detailhandel, landbrugsskoler og sågar slagteriskoler, som gerne vil vide mere om denne udvikling, siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

- Der er således et ganske åbenlyst grundlag for at oprette et ambitiøst netværk som dette, hvor vi over de næste 2 år kan afholde en lang række seminarer og netværksmøder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Formålet med projektet er ifølge projektbeskrivelsen, at "fremme udviklingen af det plantebaserede fødevareerhverv i Danmark ved at sætte vidensudveksling, inspirationsdeling, løsningsudvikling og networking mellem de centrale aktører og interessenter indenfor det danske fødevareerhverv og relevante organisationer i system".

Det første seminar finder sted på Christiansborg til februar. Der skal afholdes i alt 16 netværksmøder og seminarer, og det er blandt andet DVF's plan at invitere oplægsholdere på besøg fra udlandet og at deltage med Det Plantebaserede Telt på Folkemødet på Bornholm.

Deltagerne forventes at komme fra hele paletten af aktører: Landmænd, forarbejdende virksomheder, supermarkeder, grossister, kantiner, restauranter, organisationer, myndigheder, politikere og mange flere. En række store virksomheder og organisationer har allerede bekræftet deres deltagelse.

Der vil, på baggrund af analyser af internationale markedstendenser og idéer skabt i forbindelse med netværksmøderne og seminarerne, blive udarbejdet inspirationsrapporter målrettet erhvervslivet og politikerne med fokus på barrierer og løsninger for landbrug og fødevareindustri i Danmark

Deltagelse i netværket er gratis og forbeholdt aktører fra fødevareerhvervet samt politikere, myndigheder og relevante organisationer. Ønsker man at deltage i netværket, skal man kontakte Dansk Vegetarisk Forening, skriver foreningen i pressemeddelelsen.