For ægteparret Anne-Dorthe og Andreas Døssing handlede valget af Gea Dairyrobot ligeså meget om hensynet til den enkelte dyrs velfærd, selv om pris og effektivitet også spillede ind, da de besluttede at købe nye malkerobotter for at optimere og udvide produktionen, skriver Klindt Staldteknik, der er leverandør af malkerobotterne, i en pressemeddelelse.

- Vi interesserer os rigtig meget for, at det enkelte dyr har det godt. Med Gea`s Dairyrobot kan vi øge opmærksomheden omkring den enkelte ko og dens trivsel. Herved kan vi sætte ind så tidligt som muligt, hvis der er et eller andet med koen, siger ægteparret på Stakkehavegård.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er blot halvandet år siden, at Anne-Dorthe og Andreas Døssing købte Stakkehavegård i Jernhyt ved Vojens. Det unge par havde drevet en anden og mindre gård på Falster i 6,5 år. Med fælles interesse i kvæg er de på flere måder i gang med at sætte nye og højere standarder for malkekvægsbesætninger.

Trivsel i stalden

Anne-Dorthe og Andreas Døssing har blandt andet så stor succes med avl og forædling, at salg af befrugtede æg både herhjemme og i udlandet er blevet en forretning for Stakkehavegård. Produktionen med 240 malkekøer er siden overtagelsen i foråret 2018 også kommet i vejret fra godt 9000 kg mælk pr. ko til 12.000 kilo årligt. Det er blandt andet sket ved at ændre køernes liggeunderlag til sand, og på den måde øge dyrenes trivsel. Deres mål er at komme op på 13.000 kilo pr. ko.

- Nu var vi så klar til næste skridt. Nemlig udskiftning af de cirka 10 år gamle malkerobotter. Vi havde fået tre tilbud hjem, da vi ringede til Michael fra Klindt Staldteknik for at spørge til en sand-gyllepumpe.

Derigennem kom snakken ind på malkerobotter fra Gea, som han forhandler og servicerer. Så nu står de her. Sand-gyllepumpen købte vi selvfølgelig også, fortæller Andreas Døssing.

Anne-Dorthe og Andreas Døssing investerer godt fem millioner kroner i ombygning af løsdriftsstalden og installering af seks malkerobotter af mærket Gea Dairyrobot. De er dermed klar til at udvide besætningen til 370 køer henover det næste halve år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bedre overvågning

Inden de besluttede sig for et nyt staldanlæg, var de på gårdbesøg i Tyskland for at se et tilsvarende anlæg. Parret hæftede sig ved dens støjsvaghed, en hurtigere og bedre påsætning af pattekopperne, og at anlægget er mere energibesparende sammenlignet med andre malkerobotter på markedet.

- Gea Dairyrobot systemet er samtidig enestående ved, at vi ikke kun har fået en meget bedre overvågning af køerne. Den måler oveni koens aktivitets mønster, ædetid og drøvtygning. Hermed opnår vi en større opmærksomhed omkring trivslen på den enkelte ko.

- Yderligere har den celletalsmåling på hver enkelt kirtel. Derved er vi i stand til at separere mælken fra netop den inficerede kirtel fra den øvrige mælk. Ofte er det blot en enkelt kirtel, der er inficeret. Det er tilladt, så længe koen ikke er i antibiotika behandling. Et lavere celletal har stor betydning for mejeriets afregning på vores mælk, siger Anne-Dorthe og Andreas Døssing.