I mere end 150 år har dyrskuet i Horsens samlet folk fra land og by, og det kommer også til at ske til sommer, hvor der holdes jubilæumsskue på Dyrskuepladsen i Horsens.

Som noget nyt inddrages søndag i stedet for fredag, og det bliver således i weekenden den 13. og 14. juni 2020, at Horsens Dyrskue & Madmarked finder sted.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har ændret på åbningstiderne, fordi vi de senere år oplevet, at der ikke har været så mange besøgende om fredagen. Det er en enig bestyrelse, der håber og tror på, at søndag bliver en bedre besøgsdag, fordi vi ikke vil være i konkurrence med så meget og hvor folk også har fri fra arbejde, siger bestyrelsesformand Peter Mortensen, Foreningen Land & By ØSTjylland.

Børn fra skoler og daginstitutioner får dog stadig mulighed for at komme ud og snuse til landbruget og klappe dyrene allerede om fredagen til et lukket arrangement, hvilket har været en populær og velbesøgt tradition gennem mange år.

rich-media-2
Det populære børneområde bliver igen en del af dyrskuet i Horsens. Foto: Hanne 5.

Madmarked og Børnebondegård gentages

Horsens Dyrskue & Madmarked vil stadig have de gode oplevelser om dansk landbrug og fødevarer som omdrejningspunkt, og der arrangeres igen et madmarked, med mange forskellige madaktører. Det populære børneområde vil også igen være at finde på pladsen.

rich-media-3
Børnene flokkes om fællesmalkning. Foto: Hanne 5.

Peter Mortensen understreger, at man naturligvis fortsat kan opleve landbrugets dyr og maskiner, som på traditionel vis udstilles og fremvises på dyrskuet ligesom der også vil være mange andre udstillere, man kan gå på opdagelse ved.

- Vi er utrolig glade for den opbakning, vi oplevede sidste år for de nye tiltag fra gæster såvel som fra udstillere. Det betyder bare, at vi ønsker at gøre det endnu bedre i 2020, nu hvor det er jubilæumsår, siger Peter Mortensen og inviterer alle stadeholdere, der kunne have interesse i at deltage på Horsens Dyrskue & Madmarked 2020, til at tage kontakt, da tilmeldingen for stande nu er åben.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Stemning i hestestalden, hvor man kan komme tæt på dyrene. Foto: Hanne 5.

Historisk tilbageblik

Horsens Dyrskue & Madmarked arrangeres af Foreningen Land & By ØSTjylland, og de mange frivillige kræfter, der står bag arrangementet, ser frem til at fejre jubilæet.

- Vi er nået til dyrskue nummer 150 i rækken. Der har været nogle enkelte år, hvor der af forskellige årsager ikke har været holdt dyrskue, men vi ved, at der var dyrskue i Horsens helt tilbage i 1861, fortæller Mette Hein, projektleder ved Horsens Dyrskue & Madmarked, der i anledning af jubilæet har gravet i dyrskuets historie.

- Dyrskuet er et af de ældste tilbageværende dyrskuer i Danmark. Vi vil gerne benytte muligheden til at give et historisk tilbageblik på, hvad dyrskuet i Horsens og det lokale landbrug har haft af betydning for Horsens by og omegn

Det historiske tilbageblik kommer til at udmønte sig i forskellige aktiviteter, og der arbejdes bl.a. med en jubilæumsudstilling om dyrskuet samt en fremvisning af gamle landbrugsmaskiner i samarbejde med Danmarks Ferguson Museum.

rich-media-6
Skitse fra dyrskuet i Horsens 5. juli 1861 udlånt fra Horsens Byarkiv. Dyrskuet blev dengang afviklet på exercerpladsen ved Vestergade, i baggrunden Horsens Tugthus.