Rådgiverne i Byggeri & Teknik I/S opfordrer alle bygherrer, enten det er i landbruget eller i byggebranchen, til at fortsætte en velovervejet proces, og lade være med at gå i panik før nytår. Det kan nemlig godt ende med en langt dyrere proces, hvis man i al hast indsender materiale, som man ikke er sikker på er korrekt i forhold til det byggeri man vil have, og så efterfølgende skal lave det om, siger direktør og teknikrådgiver hos Byggeri & Teknik.

- Det er rigtigt, at der kommer en ny praksis fra januar 2020, men det er ikke rigtigt, at der kommer nye skrappere regler. Reglerne trådte i kraft for to år siden pr.1. januar 2018 (BR18) og overgangsperioden afsluttes her til nytår 2019, siger Flemming Hedegaard, direktør hos Byggeri & Teknik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det har været og er stadig et politisk ønske om privatisering af byggesagsbehandling, og det har været bevæggrunden for ændringen således, at brand- og konstruktionsvurderingen fremadrettet skal varetages af tekniske rådgiver: certificerede byggerådgivere, ingeniører og arkitekter og andre, og det forventes, at der fremadrettet sker en mere ensartet og hurtigere byggesagsbehandling, siger Flemming Hedegaard.

Mange rygter

- Der er i øjeblikket vild panik og forvirring over reglerne, men lidt uden grund, fortæller han.

I øjeblikket får Byggeri & Teknik tre-fem byggesager om dagen, hvor henvendelserne drejer sig om de nye regler.

- Vi får i øjeblikket mange henvendelser fra landmænd og entreprenører, som har hørt rygterne. Vi håber, det kan skabe mere overblik og være med til at undgå at panikken breder sig, siger Flemming Hedegaard.

Spørgsmål og svar

Byggeri & Teknik har oplistet en del af de spørgsmål, som de modtager fra landmænd og bygherrer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er det rigtigt:

- At man ikke kan få en byggetilladelse efter nytår? Nej - Der er certificerede rådgivere klar.

- At der skal certificerede rådgivere på alle byggesager? Nej - under 600 kvadratmeter og ikke etage er fritaget.

- At der kommer nye regler efter nytår, som gør byggeriet dyrere? Nej - reglerne er de samme.

- At den nye praksis gør byggetilladelsen dyrere? Ja - fordi der skal dokumenteres og indsendes mere både i opstarten og ved færdigmeldingen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- At man ikke kan få dispensationer efter nytår? Ja - Det skal dokumenteres at projektet er i orden.

- At man kan få en tilladelse til forhold, som nogle kommuner før har nægtet? Ja - hvis den certificerede rådgiver godkender byggeriet.

- At der er certificeret alt for få brandrådgivere? Nej - der er brandcertificeret over 100 personer, som byggeriet går ikke i stå.

- At man kan være sikker på kommunal byggesagsbehandling efter nytår, hvis man sender mangelfuldt materiale ind nu? Måske - nogle kommuner siger ja og andre nej.

- At Byg og Miljø (der hvor byggesagerne skal indsendes) er meget svær selv at udfylde? Ja - for en uerfaren er portalen svært at komme igennem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Lad nu være med at gå i panik før nytår, siger Flemming Hedegaard.