Djursland er langt fra det område i Danmark, som er blevet hårdest ramt af fremrykningen af de målrettede efterafgrøder. Hvis man deler Djursland op i fire lige store dele, er knap en fjerdedel ramt- det vil sige de lodsejere, der afvander til Randers fjord og få lodsejere på Syddjurs, skriver Djursland Landboforening i en pressemeddelelse.

- For de landmænd, som bliver berørt, rammer fremrykningen af de målrettede efterafgrøder rigtig hårdt. Derfor arbejder vi lige nu på at bruge de virkemidler, vi har til rådighed, forklarer Peter M. Hvid, planteavlskonsulent i Djursland Landboforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Grønne krav

For en bedrift, der får krav om 30,2 procent ekstra efterafgrøder kunne det eksempelvis give mening at opfylde det grønne krav gennem fjernbrak i et område uden krav om målrettede efterafgrøder. Hermed kan bedriftens nuværende areal anvendes til målrettede efterafgrøder som er stedmæssigt forankret til bedriftens beliggenhed.

Derfor opfordrer planteavlskonsulenterne hos Djursland Landboforening de lodsejere, som ønsker at bortforpagte egnede arealer, til at kontakte landbocentret. Det kunne eksempelvis være arealer med store problemer med krondyr, eller hvor dyrkningssikkerheden er udfordret. Så sørger konsulenterne for at formidle kontakten til de landmænd, der ønsker at forpagte. Ved at bortforpagte arealerne vil man kunne opnå en større pris end bare EU-tilskuddet, som ellers i flere tilfælde er alternativet.

- Vi har allerede en liste, hvor interesserede landmænd kan skrive sig på. Vi søger fra en enkelt hektar og opefter. Det eneste krav er, at der ikke er permanent græs på arealerne, og at de kan bruges til brak, forklarer Peter M. Hvid.