Tre Fendt-klassikere udstilles hos TBS Maskinpower.

Torsdag den 5. december bliver der noget at kigge på i Starup - i hvert fald hvis man har hang til klassiske traktorer. Hos TBS Maskinpower udstilles en Fendt Farmer 106 LS Turbomatik, en Fendt Favorit 612 LS Turbomatik og en Fendt Favorit 824 af lokale Fendt-entusiaster til det traditionsbundne åbent hus arrangement.

Ideen til det nostalgiske indslag kommer fra Martin Geiser, der er sælger hos TBS Maskinpower.

- Da den nye Fendt Vario 942 blev introduceret tidligere på året, valgte en maskinjournalist at give den legende-potentiale allerede fra første dag. Siden er den kåret som Tractor of the Year 2020.

- Benævnelsen "legende" fik mig til at kigge rundt efter andre Fendt-legender. Og nu har han altså fået lovning på at kunne låne de tre klassikere.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Første solgte model

612'eren er den første som den daværende importør Alex Pedersen solgte tilbage i 1976. Køber var den daværende ejer af Skamstrup Maskinstation, Hans Larsen, som kørte godt 18.000 timer med traktoren inden den indgik i en byttehandel med en ny Fendt.

Alex Pedersen beholdt traktoren og renoverede den op til sit 25 års jubilæum i 2001. For to år siden blev Alex Pedersen og den nuværende ejer af Skamstrup Maskinstation, Torben Kamp, så enige om, at traktoren hellere måtte komme hjem til maskinstationen, hvor det hele startede for 43 år siden.

rich-media-1
Totalrenoveret Fendt 824 fra 2002. Pressefoto.

- Vores traktorer får normalt lov til at bestille noget, men den her har jeg af nostalgiske grunde. Tænk hvad den har været med til at sætte og holde i gang i Starup og omegn. Det er helt utroligt, siger Torben Kamp.

Blev købt tilbage

Den anden Fendt-legende er en Farmer 106 LS Turbomatik, som er udlånt af Jørgens Maskinstation. Den er fra 1976 og har 65 hk. Traktoren er den tredje Fendt, der blev solgt fra Starup. Den kørte maskinstationsejerens far Gunnar Kristensen med i 10 år, inden han lod den indgå i en byttehandel med en Fendt 308'er.

For 2 år siden købte Jørgen Kristensen traktoren tilbage, og den står nu side om side med topmoderne Fendt-modeller med 6 gange så mange hk under motorhjelmen og med baghjul, der er væsentligt mindre end forhjulene på de store modeller. Den kører fint og går ifølge ejeren rigtigt godt i motoren, når den af og til hjælper til i maskinstationen.

Importeret fra UK

Den lidt større Fendt Favorit 824 er en af de allersidst producerede af denne model. Den blev produceret fra 1993 til 2002. Den har en 6,9-liters, 6-cylindret motor med turbo og intercooler. Den leverer 240 hk og et moment på 947 Nm.

Liften løfter over 9 tons.

Traktoren blev fundet i England af Klaus Jørgensen fra Boldinggårds Hønseri. Han importerede den i 2004, da den havde gået 3.000 timer.

Her 15 år efter har den kun 6.500 timer på tælleren, og ifølge ejeren er det ikke fordi, den ikke kan bestille noget. Han kan bare ikke nænne at bruge den så meget mere.

- Den er bomstærk og simpelthen ikke til at slå ihjel, fortæller han og tilføjer: - Og den kan ikke bare løfte 9 tons i liften, den kan også trykke 9 tons, så med et par klodser under liftarmene kan den løfte sig selv, hvis man skal skifte hjul.

Traktoren blev totalrenoveret i 2017 og fremstår som ny.