Den Alltech-ejede irske producent af fuldfoderblandere, Keenan, har sat sit forsknings- og uviklingsteam til at arbejde på en vifte af klimavenlige initiativer under mottoet "Grøn udvendig - grønnere indvendig".

På Agritechnica viste Keenan et af initiativerne - en hybrid fuldfoderblander, der er delvis eldrevet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Salgschef Ralf Hoffmann fortæller, at Keenan er kendt for sit meget lave energiforbrug ved produktion af fuldfoder, som desuden er af en meget høj og ensartet kvalitet. Det sker ud fra en målsætning om at producere mere mælk og kød med mindre foder.

Bæredygtig mixer

Ifølge Keenan har virksomheden stort fokus på at reducere CO2-udledningen fra virksomheden selv og dens kunder.

Og ifølge virksomheden er den allerede nået langt.

- Den uafhængige virksomhed "The Carbon Trust" har bedømt Keenans maskiner som de første bæredygtige fuldfodervogne i verden, som kan reducere methan-emissionen fra landbruget.

The Carbon Trust har undersøgt resultatet af et mix i Keenans fuldfodervogne og konstaterer, at Keenans fodermix kan øge fordøjeligheden. Og dermed bruges og produceres mindre energi af hvert dyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Konsistent foder

Keenans tankegang adskiller sig fra de fleste øvrige producenter af mixervogne, idet det ifølge Ralf Hoffmann for Keenan handler om at sælge et system i højere grad end om at sælge stål.

- Vi har fokus på, at et fodermix skal være konsistent langs hele foderbordet, men også over tid, så køerne får et ensartet foder uanset, hvornår de går til foderbordet, siger Ralf Hoffmann.

Han tilføjer, at forkert og forskelligt mix er skidt for køerne, og at et ensartet mix giver højere ydelse.

- Det handler om at sikre ens rutiner hver dag. Selve blandingsrutinen er vigtig, og ifølge Ralf Hoffmann klarer de bedste blandemestre at blande med en minimal afvigelse på kun én procent i forhold til recepten.

Klovproblemer

Ralf Hoffmann fortæller desuden, at mange moderne besætningers udfordringer med dårlige ben og klove er foderrelateret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det handler om at sikre en god fordøjelse, og ofte er sur vom resultat af for meget kraftfoder og for lidt fiber. For lidt fiber i rationen resulterer i, at vommens fingre bliver mindre, og det betyder et mindre fordøjelsesareal i vommen, og så kan der være indledt en negativ spiral, som fører til blandt andet klov- og benproblemer.

Elektricitet og førerløs

I lighed med andre producenter af fuldfodervogne tror Keenan på, at mange landbrugsmaskiner vil bevæge sig fra diesel til el som drivmiddel.

Desuden forventer Keenan, at mange maskiner bliver førerløse, fordi mangel på arbejdskraft vil nødvendiggøre udviklingen.

Hybridmixeren, som Keenan viste på Agromek, er en tidlig prototype, der har fået navnet e345.

Men ifølge Ralf Hoffmann har det været helt afgørende for Keenan i udviklingen af denne maskine, at fuldfoderet bevarer den kvalitet, som opnås med de eksisterende mixervogne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ralf Hoffmann forventer, at e345 kan leveres fra 2021.