Med fremrykkelsen af målene for kvælstofindsatsen presses nordjyske landmænd til en massiv mængde ekstra efterafgrøder med kort varsel. I Agri Nord er man uforstående over den beslutning.

Regeringen bør i stedet få sat gang i godkendelsen af flere miljøvirkemidler, så der bliver mulighed for at gøre miljøindsatsen på en intelligent måde, der ikke ødelægger produktionen. Det mener formand for Agri Nord, Carl Christian Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han er forundret over, at regeringen sammen med SF, R, EL og Alternativet har gennemført en aftale, der tredobler arealet med efterafgrøder i forhold til det tidligere planlagte, skriver Agri Nord.

- Vi har nogle miljømål, som man kan være enig eller uenig i, men det skal foregå på en ordentlig måde, der giver mening. Det gør det ikke, når man så sent tredobler kravet om efterafgrøder. Vi har lagt planer og disponeret ud fra nogle helt andre præmisser, og derfor bliver det dyrt både i omkostninger og arbejdskraft, siger Carl Christian Pedersen og peger på, at nordjyske landmænd på grund af sen høst bliver særligt ramt af de ekstra krav.

Flere virkemidler

I en årrække har landmænd uden held bedt om, at der bliver åbnet op for flere miljøvirkemidler, blandt andet præcisionsjordbrug, brak med dræn, balanceregnskaber, filtermatricer og vådområder. Derfor kalder Carl Christian Pedersen det paradoksalt, at der nu med så kort varsel kræves massiv omstilling hos landmændene.

- Det kan ikke være rigtigt, at myndighederne ikke kan tage sig sammen til at godkende flere virkemidler, når der nu ligger et helt arsenal, som alle sagkyndige er enige om har en god effekt. I stedet farer man ud og slår landbruget i hovedet med nogle krav, der er helt urimelige, og som nok mest skal signalere handlekraft, siger formanden og fortsætter:

- Det er ekstremt skuffende, at en regering, hvis statsminister for 14 dage siden talte så varmt for landbruget på vores delegeretmøde, gennemfører en så enøjet regulering. Jeg opfordrer til at vi stopper op og indtænker ny viden og brede løsninger i stedet for rigide reguleringer, siger Carl Christian Pedersen.