Lige nu er ASF årsagen til, at svinepriserne i Danmark er højere end de sidste i hvert fald ti år. Men kommer sygdommen til de danske svinebesætninger, kan økonomien lynhurtigt se anderledes ud. Og senest har de polske myndigheder konstateret svinepest kun 80 kilometer fra den tyske grænse, skriver SvineXperten i en pressemeddelelse.

- Kommer svinepesten til Tyskland eller helt ind over den danske grænse, vil de danske smågriseproducenter få et alvorligt problem, for de vil ikke kunne komme af med deres smågrise, som de plejer. Det gælder både, hvis Danmark selv får sygdommen, men også hvis nabolandene får den, siger svinerådgiver Anders Christensen, SvineXperten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Slagtesvineproducenter vil på den korte bane måske kunne profitere af, at Tyskland falder, men de vil blive voldsomt ramt, hvis Danmark falder.

- Det er ekstremt vigtigt, at man har gennemtænkt og beskrevet, hvad man gør, den dag svinepesten rammer os eller Tyskland. Og det er endnu mere vigtigt, at ens kreditorer er med på planen også, siger svinerådgiver Anders Christensen.

Svineproducenten kan derfor med fordel tage både svinerådgiver, økonomikonsulent og bank med på råd, når strategien for en eventuel svinepest-krise skal lægges, råder han.

Sanering er en mulighed

Rådgiveren råder til, at soholderne forbereder sig på, om de vil lukke deres besætninger ned, hvis Danmark, Tyskland eller begge lande bliver ramt at svinepest. Og hvordan de vil gøre det.

- Man kan lægge et budget for, hvad det koster at sanere, og se det sat op overfor, hvor skidt det vil være at fortsætte produktionen, siger Anders Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Soholderne bør også vurdere, om deres produktion kan sikres mod afrikansk svinepest, hvis sygdommen bliver en permanent tilstand i miljøet i Danmark.

- Østeuropæiske svineproducenter gør det i dag i langt højere grad, end vi gør i Danmark, siger Anders Christesen.