Alvoren var til at tage at føle på, da der i sidste uge blev holdt en aften med sikkerhed som tema hos Sagro i Herning. Omkring 130 havde taget mod tilbuddet om aftenen, der var arrangeret af Familielandbruget VEST-Jylland, Herning-Ikast Landboforening, Holstebro Struer Landboforening, Landboungdom og Sagro.
Det var ikke advarsler og dundertale, der gjorde det største indtryk, men den kun unge Christine Hansen Birkegaard, der mistede sin forlovede ved en arbejdsulykke i januar. Det forestående bryllup var så langt i planlægningen, at udkastet til invitationerne skulle have været sendt ud, den dag Svend Nygaards minilæsser væltede ned over ham og dræbte ham. Den knuste samtidig det unge pars drømme om et liv på gården.
Hun gennemgik både drømmene og mareridtet på en nærværende og personlig måde, der var bevægende og stærk. Det handlede også meget om, hvordan omgivelserne reagerede i tiden efter, hvor hun har følt sig temmelig alene, trods omgivelsernes velmente ønsker om at hjælpe.
Hendes anbefaling til andre, der har nogen i omgangskredsen, der rammes af alvorlige ulykker, er at blive ved med at kontakte og byde ind med hjælp.
- Jeg har oplevet, at det er mig selv, der skulle være den stærke og sige, hvad jeg havde brug for.
Hendes opfordring var, at man bør byde ind med alt fra praktisk hjælp til en skulder at støtte sig til.
Den stærkt bevægende gennemgang af livet før og efter ulykken, ramte tydeligvis de tilstedeværende.
- Det kan godt være, jeg glemmer alt det andet i aften, men det Christine fortalte, vil jeg aldrig glemme, sagde Marlene Merrild efter mødet.
Følelser og fakta
For en gangs skyld var det helt i orden at blande følelser og fakta sammen. Det unge pars historie fortæller netop om de tragiske menneskelige konsekvenser, der ligger bag statistikken om Danmarks farligste arbejdsplads, landbruget.
Konsulent fra Arbejdstilsynet Brian Bøndergaard gennemgik en række af de situationer, som han har oplevet, når tilsynet er kommet ud til alvorlige ulykker, herunder en række dødsulykker.
Arbejdsmiljøkonsulent Christina Edstrand udfordrede deltagerne med kortspil, som kan bruges til at sætte forskellige temaer på dagsordenen ude på bedrifterne.
Her kan deltagerne trække et kort med temaer som færdsel, gylle, højder og så enten tage fat i en erfaring, en observation eller et forslag, når der alligevel holdes møder på gården.
De mange deltagere fik i mindre grupper muligheden for at prøve spillet kortvarigt, og der kom i alle grupper mange eksempler på ulykker eller alvorlige situationer, lige fra fald fra stiger, fordi skoen satte sig fast mellem trinene, til at arbejde med hovedet nedad på toppen af en silo, uden sikkerhedsstrop, eller at en kollega blev bevidstløs på grund af indånding af gyllegas oven på en gyllespreder.
Gasalarmer
Netop gyllegasen var et væsentligt tema i indlægget fra direktør Flemming Hedegaard, Byggeri & Teknik. Virksomheden har arbejdet meget for at udbrede brugen af gasalarmer - ikke mindste efter den alvorlige ulykke ved Holstebro, hvor fire blev ramt.
- Desværre møder vi stadig den holdning, at der er jo ingen på de enkelte bedirfter, som er døde af det, fortæller Flemming Hedegaard, der gentog advarslerne om den lumske gas, der kan gemme sig i lommer i årevis og slippe ud i omgivelserne på overrumplende steder og tidspunkter.
Aftenen blev rundet af med indlæg med Erik Kjeldsen, der repræsenterede Sagros APV-team. Han fortalte om de muligheder, der ligger i at bruge Sagros rådgivere både i forbindelse med de periodiske arbejdspladsvurderinger og ind imellem, så der bliver en mere aktiv stillingtagen til risiko-elementerne på gårdene.