Peter Bohsen Jensen fra Bæredygtigt Landbrug frikender fuldstændigt Roundup for at være skadelig: " (?) i giftighed ligger det på linje med opva-skemiddel og er mildere end bordsalt". (24.11. i Horsens Folkeblad, 22.11. i Herning Folkeblad og 21.11. i Maskinbladet).
Monsanto (nu Bayer) der producerer Roundup med det virksomme stof glyfosat har også hævdet, at Roundups akutte giftighed er meget mindre end "kaffe og bordsalt".
I 2017 - i forbindelse med en retssag i USA - dukkede mails op fra 2003, der afslørede Monsantos hvidvaskning af Roundup. Monsantos toksikolog Dona Farmer skrev: "Man kan ikke sige, at Roundup ikke er kræftfremkaldende". Og videre: "Vi har ikke udført de nødvendige forsøg med det virksomme stof til at kunne komme med det udsagn."
Påvirkning af sundhed
Thomas Bøhn fra Havforskningsinstituttet i Trondhjem har arbejdet med glyfosats sundhedsmæssige påvirkninger. Bøhn bad EPA (det amerikanske miljø-agentur) om at deklassificere et studie, som Monsanto havde fået lavet i 1978 på et privat laboratorium. Det drejede sig om akut giftighed på Daphnia Magna.
Monsantos testresultat gjorde, at de kunne skrive "Praktisk talt ikke giftigt" om glyfosat. Bøhn lavede det samme forsøg under nøjagtigt de samme be-tingelser, men resultaterne var meget forskellige.
Bøhn viste, at glyfosats giftighed var 100 til 300 gange højere end hævdet i Monsanto studiet fra 1978. Bøhn antog derfor, at Monsanto havde brugt en anden form for glyfosat, der ikke kan opløses i vand.
Den glyfosat, der bruges som ukrudtsdræber i Roundup, er nemlig vandopløselig. Bøhn siger, det er absurd at bruge den ikke-vandopløselige glyfosat for at undersøge et produkts farlighed, når dette produkt bruges i landbrugssammenhæng. Lige siden undersøgelsen i 1978 har Monsanto fejlagtigt sagt "praktisk talt ikke giftigt" om glyfosat.Efterfølgende lavede Bøhn et forsøg, hvor Daphnia Magna var udsat for kronisk giftighed, hvorved deres frugtbarhed blev væsentligt nedsat.
Forsøg på mus
Glyfosat-forsøgene på Daphnia Magna er blevet efterfulgt af forsøg på mus eller rotter, der har vist, at glyfosat er kræftfremkaldende.
Biokemikeren Anthony Samsel har fået adgang til et upubliceret Monsanto studie fra 1982, hvor Roundup blev blandet med foder til rotter i tre doser fra 3-30 mg /kg. Der blev konstateret kræft i nyre, blære, hjerne, hypofyse og skjoldbruskkirtel, ligesom der blev konstateret prostatakræft og brystkræft, især efter den svageste dosis. Desværre er disse studier blevet skjult af Monsanto.
Problemet er, at den kemiske industri får stoffer godkendt ud fra forsøg med rotter, men rotter er langt mindre sårbare end mennesker - især fostre og børn.