Det har længe været hensigten fra Socialdemokratiet, at arbejdsmiljøet på landets virksomheder skulle have en overhaling. Og nu er man fremkommet med det bud, som partiet gerne ser blive lov inden jul.

Lovforslaget skal ses som et vigtigt skridt i udmøntningen af den brede politiske aftale fra april 2019 om en ny og forbedret arbejdsmiljøindsats og ordnede forhold på arbejdsmarkedet, der tilførte 460 millioner kroner for perioden 2020-22 til et bedre arbejdsmiljø. Det forklarer beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i en pressemeddelelse:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med den nye lov gør vi det sværere at snyde på vægten.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S)

- Det skal være trygt, sikkert og sundt at gå på arbejde i Danmark. Med den nye lov gør vi det sværere at snyde på vægten, mens vi giver en hjælpende hånd til de virksomheder, der vil det gode arbejdsliv. Vi styrker Arbejdstilsynet og igangsætter en række nye tiltag. Det vil gavne den almindelige medarbejder, men også virksomhederne og samfundet som helhed.

Rammer i byggeriet

Fokus i den nye lov bliver i høj grad på de virksomheder, der har størst risiko for arbejdsmiljøproblemer.

Lovforslaget indeholder blandt andet en passus om at grove overtrædelser vil give større bøder. Men det skal også være enklere for virksomhederne at forbedre arbejdsmiljøet, lyder det.

Det foreslås blandt andet at udvide Arbejdstilsynets værktøjskasse, så de virksomheder, der går aktivt ind i at forbedre arbejdsmiljøet, blandt andet får mulighed for at indgå aftaleforløb med Arbejdstilsynet om at løse deres arbejdsmiljøproblemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der vil desuden blive gennemført flere særlige brancheindsatser målrettet blandt andet nedslidningstruede arbejdspladser.

Mere kontrol

Samtidig er det også tanken, at kontrollen med udenlandske virksomheder skal intensiveres. Det byder på flere kontrolaktioner, mere opsøgende indsats og et fortsat skærpet tilsyn.

Der vil også blive ryddet op i andre gamle regler og vejledninger inden for hele arbejdsmiljøområdet, så det bliver lettere for den enkelte virksomheder at styrke arbejdsmiljøet. Lovforslaget forventes vedtaget inden jul, og initiativerne vil træde i kraft i de kommende år.