I en travl hverdag, hvor man skal nå at klare et hav af arbejdsopgaver, kan man fra tid til anden fristes til at springe over hvor gærdet er lavest, skriver LMO i en pressemeddelelse.

"Det er jo bare lige denne gang - det sker der ikke noget ved".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men hvis man er ansat på en landbrugsbedrift og dagligt befinder sig i kontakt med maskiner eller dyr, kan der netop nemt ske alvorlige ulykker, hvis man springer over fastlagte procedurer, som er lavet for at sikre medarbejderne på arbejdspladsen.

- Vi har alle hørt, at man skal passe på sig selv og hinanden i løbet af hverdagen. Men tit og ofte tænker man, at det nok lige går denne gang. Men der er en grund til, at der er lavet sikkerhedsforanstaltninger - netop fordi der er en risiko for, at det går galt. Det skal man virkelig have respekt for, fortæller Anders Peter Andersen, svinekonsulent og arbejdsmiljøansvarlig hos LMO.

Koster altid penge

Han understreger, at arbejdsulykker først og fremmest har menneskelige - til tider fatale - konsekvenser. Men dernæst har det også altid en økonomisk konsekvens for landmanden, hvis en medarbejder kommer galt afsted.

- Det er ikke for at virke kynisk, at jeg nævner økonomien i sikkerheden på arbejdspladsen, men det er altså bare et meget vigtigt punkt. Hvis en medarbejder kommer ud for en arbejdsulykke, betyder det, at det øvrige personale kommer til at få en stor overarbejdsbyrde. Det kan både skabe utilfredshed blandt medarbejderne såvel som være en dyr fornøjelse, da de jo skal godtgøres for de ekstra timer, siger Anders Peter Andersen og peger på, at det kan blive endnu dyrere, hvis medarbejderen er væk i en længere periode.

- I nogle tilfælde kan det jo blive nødvendigt at hyre en ekstra mand ind. For det første kan den medarbejder være utrolig svært at finde, og muligvis må man tage til takke med en, som ikke har de faglige kvalifikationer. Det giver en medarbejder, som præsterer dårligere end den tidligere, fordi vedkommende ikke kender butikken på samme måde. Det betyder meget i kroner og øre på sigt, og det bliver kun dyrere, hvis man er få medarbejdere på bedriften - så er det nemlig en større procentdel af medarbejderstaben, der er væk, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også mentale tab

Arbejdsulykker, store som små, kan dog ikke kun have økonomiske omkostninger. Det kan også være dyrt for de implicerede rent emotionelt. Flere gange kan det være nødvendigt, at medarbejdere skal have psykisk førstehjælp, når der er sket en ulykke.

Særligt alvorlige arbejdsulykker kan give en skræk blandt de ansatte, som kan være svære at få til at falde til ro igen.

Del historien og kom på kursus

Anders Peter Andersen opfordrer derfor medarbejderne til at dele historier om, hvor de var ved at komme galt afsted.

- Jo mere man hører om risikoen ved en bestemt maskine eller arbejdsgang, des mere bliver man opmærksom på det på sigt, siger han.

Ifølge Anders Peter Andersen er et godt værktøj at sende sine medarbejdere på kursus i arbejdsmiljø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Foruden en sænket ulykkesfrekvens kan det resultere i et mindsket fravær på bedriften. Kurset giver medarbejderne en række gode redskaber til at højne arbejdsmiljøet og minimere risikoen for eventuelle fejl, siger Anders Peter Andersen i pressemeddelelsen fra LMO.