Abonnementsartikel

Afgrødekommentar: Verdens største hvedeimportør, Egypten, var i går på ny på banen med en såkaldt tender, hvor de søgte hvede til levering medio januar.

Verdens største hvedeimportør, Egypten, var i går på ny på banen med en såkaldt tender, hvor de søgte hvede til levering medio januar. Egypten købte massive 465.000 tons hvede, men denne gang måtte franske varer se sig slået, idet Sortehavet løb med samtlige laster. Egypten betalte på FOB-basis 218$/ton mod 215$/ton primo november, skriver Jyske Markets.

Den billigste oprindelse var ukrainske varer, der tilsyneladende kan fortsætte med at sprøjte varer ud på verdensmarkedet, skarpt forfulgt af franske og russiske oprindelser. Men i modsætning til tidligere, er præmierne mellem de franske og russiske oprindelser indsnævret, og det betyder at franske varer ikke længere har det prisforspring der skal til, for at opveje de højere fragtomkostninger. Skuffelsen satte sig prompte i markedet, og møllehvedens stigninger henover formiddagen på udsigten til ny fransk eksport, blev henover eftermiddagen erstattet af små prisfald, på en fransk konkurrenceevne der begynder at komme under øget pres. Den akkumulerede egyptiske import er denne sæson 20 procent højere end samme tid sidste år, og det afleder naturligt det spørgsmål, om landet denne sæson vil øge importen totalt set? Omvendt kan det også blot være et udtryk for, at egypterne har udnyttet det lavere prisniveau fra sæsonstart, hvilket i så fald vil betyde, at importen vil aftage senere på sæsonen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Franske hvedelagre

I forlængelse af FranceAgriMer's nedjustering af de franske hvedelagre onsdag, så fulgte Strategie Grains i går efter. Det franske analysehus opjusterede den europæiske eksport til næsten 29 mio. tons, og sænkede samtidig forventningerne til de europæiske hvedelagre til 11,9 millioner tons. Selvom konkurrencen ser ud til at skærpes på verdensmarkedet, så forbliver forventningerne til den europæiske eksport trods alt høje.

Mens Ukraine denne sæson har stået stærkt på eksportmarkedet for hvede, så gør det samme sig gældende for den ukrainske majseksport. Den ukrainske majseksport er steget 52 procent sammenlignet med året før, igen drevet af en stærk eksport til Egypten. Den ukrainske majshøst tangerer denne sæson sidste års rekordhøst, hvilket holder de ukrainske priser nær de laveste niveauer i over fem år. Konkurrencen fra de sydamerikanske rivaler ventes frem mod høsten på den anden side af nytår at tabe pusten, og foreløbig har den amerikanske eksport været til den svage side efter en udfordrende sæson.

Nordamerikansk eksport

De nord- og sydamerikanske eksportpriser nærmer paritet fra januar, hvilket indikerer, at den nordamerikanske eksport her vil begynde at øge tempoet. Ukraine har dog en stærk geografisk position til en række markeder, og det skaber optimisme om, at den ukrainske eksport forbliver stærk i første kvartal. En ukendt variabel er, hvad der vil ske når den nye argentinske præsident indtager hjørnekontoret 10. december. Alberto Fernandez ventes ikke at være lige så landbrugsvenlig som den forrige, og det kan betyde højere eksportafgifter på blandt andet majs.

Landet der er hårdt økonomisk presset har i høj grad brug for eksporten for at skaffe dollars, og varsles der højere afgifter kan det på den korte bane få de argentinske landmænd til at øge eksporten, for at undgå højere afgifter, som alt andet lige vil svække konkurrenceevnen.