Abonnementsartikel

Der er optræk til ballade blandt EU’s landmænd, der får stadig sværere ved at få hverdagen til at hænge sammen, spår de europæiske landmænds paraplyorganisation i Bruxelles, COPA-COGECA.

- Vi ser en krise i europæisk landbrug udspille sig for vores øjne. Et skarpt fald i prisen på landbrugsprodukter kombineret med en forhøjelse af produktionsomkostninger har skabt en nedgang på næsten fem procent på landmændenes realindkomst i 2008, siger Jean-Michel Lemétayer, der er leder af COPA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis der ikke gøres noget, så vil de demonstrationer, som vi allerede har set i lande som Grækenland, Bulgarien og de baltiske lande, næsten med sikkerhed sprede sig, fortsætter han.

Voldsomme demonstrationer har blandt andet ledt til, at den lettiske landbrugsminister måtte gå af, mens traktorer har lammet trafikken i både Grækenland og Bulgarien flere gange siden årsskiftet.

COPA-COGECA opfordrer politikerne til at sætte en stopper for prisernes ustabilitet, bruge flere af de instrumenter, de har til rådighed over landbrugspolitikken og skabe mere gennemsigtighed i forhold til detailhandlen, så forbrugerne kan se, hvordan priserne forbliver de samme, selv om landmændene får mindre for deres produkter.

Fra EU’s side har man lyttet til protester fra dele af landbruget og indført eksportstøtte på visse mælkeprodukter for at hjælpe de stærkt ramte mælkebønder.

Og EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, har foreslået, at man giver sektoren yderligere knap fire milliarder kroner til at hjælpe den skrantende sektor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det har ledt til ramaskrig fra blandt andet USA, Australien og New Zealand, der kalder det for "et kæmpe tilbageskridt".

Utilfredsheden ulmer også blandt danske landmænd. Følg debatten i Maskinbladet her