Tilbage i juli overtog Fliegl Agrartechnik franske Brochard Constructeur, der blandt andet producerer møgspredere, og på Agritechnica var der debut til den først franske Fliegl møgspreder.

Fliegl producerer selv møgspredere med afskub og virksomheden kan også levere spredeaggregater til de velkendte afskubbervogne. Men ifølge Mikkel Gasbjerg, eksportansvarlig hos Fliegl, har virksomheden hidtil savnet en møgspreder med bundkæder.

- Brochard havde et bredt program af møgspredere, og efter overtagelsen af den franske fabrik er der blevet arbejdet hårdt på at standardisere og udvikle sprederne, så de matcher kvaliteten på de øvrige produkter fra Fliegl, siger Mikkel Gasbjerg, Fliegl.

Fem modeller

Fliegl introducerer i første omgang fem modeller af møgspredere med bundkæder. De to mindste modeller er med enkelt aksel og kommer med et rumfang på 12 of 14 kubikmeter. Sprederne leveres enten med to vertikale spredevalser eller med to horisontale valser over de variable spredetallerkner. Spredeaggregatet kalder Fliegl Variosplash, og ifølge producenten har det en spredebredde på op til 20 meter. Til de professionelle brugere tilbyder Fliegl to modeller med boogie aksler og en model med tre aksler. Volumen på de tre modeller er henholdsvis 22 og 25 kubikmeter på de to-akslede og 32 kubikmeter på den tre-akslede model, som Fliegl benævner KDS 390 muck control.

rich-media-1
Muck control kalder Fliegl sprederbordet med de horisontale valser og de store spredetallerkner, der trækkes hydraulisk og har en diameter på 1.100 millimeter. Foto: Fliegl Agrartechnik.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Jævn spredning af små mængder

De tre store modeller leveres alle med to horisontale valser og Variosplach spredetallerkner med en optimal spredebredde på op til 24 meter. De horisontale oprivervalser har en diameter på 770 millimeter, mens spredetallerknerne med de seks spredevinger har en diameter på 1.100 millimeter.

- Jeg ser et kæmpe potentiale i de tre store spredere, der er den type spredere, som de danske maskinstationer efterspørger. Sprederen udmærker sig ved at kunne dosere og sprede selv mindre mængder af lette gødningstyper både nøjagtigt og bredt, siger Mikkel Gasbjerg.

Markedsføres i grøn

De nye møgspredere markedsføres i en lys grøn lakering, og de kan leveres med RDS Fliegl SprederControl, der er en vægt og GPS baseret spredekontrol, der via Isobus kan kontrolleres fra traktorens terminal.

Standardudstyret omfatter blandt andet to-kreds bremser op luft og hydropneumatisk opstramning af bundkæden, der har en brudstyrke på 50 ton. Baglågen betjenes hydraulisk, og der er mulighed for mekanisk at indstille vinklen på lågen, og på den måde indstille, hvor materialet rammer spredetallerknerne. Som ekstraudstyr kan der leveres kantspredningsudstyr til vognene.

Dele fra begge lande

De nye spredere produceres på fabrikken i det vestlige Frankrig, men allerede her i de første modeller har tyskerne sat et solidt aftryk på sprederne.

- Groft sagt kan man sige, at det er en fransk spreder på en Fliegl undervogn. Men også flere detaljer på sprederen er blevet opdateret og forbedret siden Fliegl Agrartechnik overtog ansvaret for produktionen, siger Mikkel Gasberg.