Specielt ved læggekartofler er Ropa klar med en løsning til at blokere for genvækst af gamle spildkartofler.

Agritechnica: Den tyske producent af roe- og kartoffeludstyr, Ropa, viser på Agritechnica deres forholdsvis enkelte kartoffelkværn, som dog løser et så stort problem, at man har modtaget en sølvmedalje af Agritechnica for nyheden.

Specielt i læggekartofler, kan der forekomme problemer med genvækst af spildkartofler. Det problem løser Ropa ved at indsætte to hjul, hvor al spildmaterialet fra optageren passerer igennem - og her vil eventuelle spildkartofler blive knust.

- Hjulene løber mod hinanden med et fjedretryk, og trækkes af hydraulikmotorer, fortæller Martin Dalgaard fra J. Hundahl, som sælger de gule optagere i store dele af Jylland.

Aflæsning under optagning

Programmet inden for kartoffeloptagere fra Ropa er ikke voldsomt omfattende.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Keiler hedder kartoffeloptagerne og indtil i år er de overordnet set blevet leveret i to versioner - en et rækket og en to rækket udgave. Men i Hannover står den nye dreng i klassen i form af Ropa Keiler Classic:

- Denne maskine har to pigbånd mindre og så vises den med rulletank, fortæller Martin Dalgaard, som dog også påpeger, at denne tank kan vælges på de øvrige Keiler-maskinen.

- De som ikke har samme behov for rensning af kartoflerne kan med fordel vælge denne optager, som i øvrigt har samme opbygning som Keiler, påpeger han og fremhæver den fuldhydrauliske maskine:

- Det eneste PTO-aksel gør på maskinen, er at drive oliepumperne, som sørger for at levere olie til alle oliemotorer, som sidder ved stort set alle aksler på maskinen. Det betyder, at man har mulighed for at stille alle funktioner fra computeren til at passe til præcis det behov man har.

Martin fremhæver også den udskadelig aksel og hjultrækket som noget der har høstet stor opmærksom i den netop overstået demonstrations-sæson, som J. Hundahl har haft med den to rækket optager i det nordvestjyske.

- Også synes jeg også, at det er værd at bemærke, hvor let maskinen er at servicere og udskifte eksempelvis lejer på.