Den store prisforskel mellem svensk og dansk svinekød skader den svensk konkurrenceevne på langt sigt, skriver de svenske landbrugsmedier.

Den svenske svineindustri mister næsten 300 millioner SEK om året, fordi der ikke er nogen handelsaftale mellem Sverige og Kina, skriver Erik Brink for Jordbruksaktuellt. Han har beregnet forskellen ud fra Europa-Kommissionens prisstatistik. Danskerne fik 184 euro pr. 100 kg svinekød (SEK 19,70 pr. kg) i begyndelsen af oktober, mens svenskernes svin blev afregnet med 168 euro pr. 100 kg (18,00 SEK pr. kg). I priserne er inkluderet gennemsnitlige tillæg og en fast pris for transport. Det giver en prisforskel på 1,70 SEK pr. kg svinekød til fordel for Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En forskel på mindst 299 millioner

I 2018 blev der slagtet 2,6 millioner svin i Sverige svarende til 237.770 ton kød.

Antager man, at de svenske svinepriser har lidt mere efterspørgsel end de danske, kan forskellen sættes til 1,30 SEK pr. kg. Med reduceret produktion i Sverige når journalisten op på et volumen svarende 230.000 ton svinekød om året. 1,30 SEK x 230.000 kg = 299 millioner SEK årligt i tabt omsætning til den svenske svineindustri.

Erik Brink tilføjer, at hvis man vil forlange en højere pris for svensk svinekød, på grund af dyrevelfærdsreglerne, der giver øgede produktionsomkostninger, ja så vil svineindustrien mangle en halv milliard svenske kroner.

Der arbejdes på handelsaftaler

Den svenske svineindustri har arbejdet aktivt for en handelsaftale med Kina de sidste tre år.

- En handelsaftale mellem Sverige og Kina er et politisk spørgsmål, det er ikke op til industrien at indgå handelsaftaler, siger Margareta Åberg, driftsleder hos Sveriges Pig Enterprise til Jordbruksaktuellt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Sveriges svineproducenter har sammen med kødindustrien udarbejdet en handelsaftale. Men det er op til politikerne at indgå aftalen, og ifølge vores kolleger i Danmark kan det tage meget lang tid, før handelsaftaler mellem lande afsluttes, siger Margareta Åberg. Hun bemærker, at de lande, der får mest fortjeneste i svineproduktionen i EU, er de lande, der vil udvide deres produktion.

Sveriges landdistriktsminister Jennie Nilsson erklærede for nylig i et interview, at alt er klar til en handelsaftale i Sverige, og at man nu kun venter på Kina.