Abonnementsartikel

Zürn Top Cut Collect er et nyt redskab, der kan høster og samler de ukrudtsplanter, der stikke over kulturafgrøden.

Intensivt landbrug kan føre til, at ukrudt udvikler resistens over for herbicider. Sædvanlige metoder er ikke længere effektive, og samtidig er der i det øvrige samfund en udbredt skepsis over for anvendelse sprøjtemidler.

Med denne baggrund har den tyske virksomhed, Zürn, og den franske landmand og tekniker Romain Bouillé udviklet en helt ny metode til mekanisk ukrudtsbekæmpelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ukrudtshøsteren, Top Cut Collect, er et redskab, der kombinerer to opgaver. Den skærer først toppen af det ukrudt, der stikker over afgrøden, og samler herefter materialet, der indeholder ukrudtsfrø i en lille trailer.

Reducerer frøbanken

Ved af fjerne ukrudtet med frø fra marken, reduceres mængden af spiredygtige ukrudtsfrø i marken.

- Forskellige videnskabelige undersøgelser viser, at metoden fjerner op mod 40 procent af ukrudtsfrøene. Det er derfor meget effektivt at høste og samle toppen af ukrudt, umiddelbart før kulturafgrøden høstes. Samtidig afbrydes den cyklus, hvor der til stadighed kommer flere ukrudtsfrø i frøbanken, siger Rolf Zürn, direktør for Zürn.

rich-media-2
Zürn Top Cut Collect høster og indsamler toppen og dermed også frøene af ukrudtsplanter og samler dem i en lille trailer. Foto Zürn.

Undgår genvækst

Når græsukrudt høstes i det sent vækststadie, tørrer den resterende planter ind og danner ikke nye skud.

- Zürn Top Cut Collect er et nyt redskab i værktøjskassen til bekæmpelse af specielt græsukrudt, og det giver landmænd og specielt økologiske landbrug en ny mulighed, for at udvide den mekaniske bekæmpelse af ukrudt, siger produktchef Florian L?ckle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med dobbeltkniv

Zürn Top Cut Collect kører på en enkelt aksel og består af en trailer til det høstede materiale og af to bomme med et dobbelt knivsystem. Det høstede materiale føres ind på et tværbånd af en form for vinde med påmonterede koste. De to tværbånd afleverer materialet til et tredje bånd, der fører materialet over på traileren.

Den nye ukrudtshøster kan leveres med en arbejdsbredde på til 18 meter, og under transport foldes de to bomme ind langs traileren. Det giver en transportbredde på under 3 meter. Ukrudtshøsteren kan anvendes til alle ukrudtstyper, der er højere end kulturafgrøden, og som har frøstanden til at sidde i toppen.