Abonnementsartikel

Økonomien og trimmede landbrugsbedrifter betyder, at det begynder at kunne lade sig gøre at sende gårde videre til næste generation.

Indtjeningskrise og finanskrise har i de sidste mange år gjort det mere end vanskeligt at sende landbrugsbedrifter videre til en ny generation, skriver Agri Nord i en pressemeddelelse.

Gennemsnitsalderen på landmændene er steget, og gennemsnitsalderen for en dansk landmand nærmer sig 60 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men nu ser det ud til, at det lysner for erhvervet. Det vurderer virksomhedsrådgiver i Agri Nord, Jørgen Cæsar Jensen.

- Vi er igennem krisen, og aktuelt er der godt styr på indtjeningen. Den forbedrede økonomi gør derfor, at det rent faktisk er muligt nu, siger rådgiveren.

Agri Nord sætter fokus på ejerskiftet i landbruget henover efteråret. Den 19/11 er der en stor ejerskiftekonference i Agri Nord Idrætscenter med blandt andre hjerneforsker Peter Lund Madsen, der vil give sit bud på, hvorfor den unge og den ældre landmand ikke altid har samme syn på et ejerskifte.

Konferencen følges op af en faglig dag den 28/11 med indlæg fra eksperter fra Seges og Agri Nord, som vil gå i dybden med en række af de tekniske forhold, der gælder for et generations-skifte.

Landbrugene er rentable

Priserne på landbrugsprodukterne er stigende, og oveni det skal lægges, at de bedrifter, der har klaret sig igennem de hårde økonomiske tider, har et toptrimmet og optimeret produktionsapparat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har i dag rentable virksomheder, det giver mening at sende videre, og som er attraktive for næste generation, siger Jørgen Cæsar Jensen.

Muligheder for finansiering

På Agri Nords konference den 19/11 vil der være flere forskellige bud på, hvordan et ejerskifte kan finansieres.

Fra Nordjyske Bank kommer bankdirektør Claus Andersen som repræsentant for den traditionelle finansiering, og der vil være oplæg ved landbrugskundechef i Vækstfonden, Karsten Brixen.

- Vækstfonden er ofte den spiller, der kan sikre den yderste del af finansieringen, siger Jørgen Cæsar Jensen.

Derudover oplever han, at flere og flere eksterne investorer melder sig på banen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi oplever, at eksterne investorer begynder at rette henvendelse til nogle af vores kunder. Det skyldes især den negative rente og de lave jordpriser, der går det attraktivt at investere i landbrug, siger Jørgen Cæsar Jensen i pressemeddelelsen fra Agri Nord.

Mindsettet kan være en udfordring

En af de udfordringer, der er omkring ejerskiftet, nu økonomien er en mindre væsentlig faktor, er, at de unge, kommende landmænd og de etablerede ikke har samme mindset.

- De etablerede synes måske, de unge er lidt forkælede og har urealistiske ønsker til den kommende gårds beliggenhed, finansiering og stand, mens de unge måske synes, den ældre generation af landmænd er forstokkede, forlanger en for høj pris og ingen risiko vil tage, siger Jørgen Cæsar Jensen.

De synspunkter vil den unge nyetablerede Rasmus Sudergaard og den etablerede Ulrik Lunden fremføre, og hjerneforsker Peter Lund Madsen vil forsøge at forklare, hvorfor de unge og de ældre er hvert deres sted.

Dagen slutter med en paneldebat med pengeinstitutterne, landmændene og rådgivere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en fantastisk mulighed for at få stillet de spørgsmål, man har, siger Jørgen Cæsar Jensen.