Abonnementsartikel

Claas fornyer ikke blot kabine og motorer på ny Jaguar-serie.

På Farm Progress Show i august kunne Maskinbladet berette om en ny topmodel i Claas Jaguar-serien, hvor der ikke bare var tale om mere effekt, men også om fornyet højre armlæn og terminal i kabinen på finsnitteren.

Den nye topmodel i form af Jaguar 990 topper med 925 hestekræfter fra den 12 cylindret 24 liters MAN motor, som også er at finde på Jaguar 980-modellen. Jaguar 970 får tilgengæld en 6 cylindret MAN motor monteret med 790 hestekræfter, og med en slagvolume på 16 liter. Der er her tale om samme motor, som er at finde i Claas Lexion topmodellen i form af Lexion 8900.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Claas præsenterer Cemos Auto Performance som automatisk vil regulere både hastighed og motoromdrejninger efter materialet, som kommer ind i maskinen. Foto: Claas.

Afprøvet i Danmark

Som chauffør mærker man uden tvivl først og fremmest det nye højre armlæn, hvor C-motion kørehåndtaget nu er blevet standard. Cebis-terminalen er blevet touch-følsom, og betjening af telefon og radio sker også fra armlænet.

Desuden er der kommet en række genvejsknapper på højre side af armlænet. Det er dog ikke alle danskere, at denne armlænsbetjening er helt ny for. På Gads Maskinstation i Sønderjylland, fik man til sæson 2018 leveret en ny Jaguar 960 med TerraTrac bælteundervogn, og i denne finsnitter var der både de nye motorer samt det nye armlæn og terminal i kabinen.

rich-media-3
Højre armlæn og terminalen for enden af armlænet er opdateret på den nye Jaguar-serie.

- Man vænner sig lynhurtigt til denne form for betjening, fortæller Mads Otte, som er den faste chauffør på finsnitteren.

- Én ting jeg er rigtig glad for, er at hånden hviler langt mere afslappet på C-motion kørehåndtaget i stedet for det tidligere, så det er stærkt vanedannende. Det nye kørehåndtag og armlæn med touch-terminal bliver standard i alle Jaguar-finsnittere.

rich-media-4
Der er blandt andet blevet plads til et endnu større bakkamera i den nye Cebis-touch-terminal.

Mere stabil tud

På Jaguar 990 sidder der som standard en snittecylinder med 42 knive, som kører med 25.200 snit i minuttet. Snittecylinderen bliver ekstraudstyr til 980 og 970. Forpresningen til snittecylinderen sker hydraulisk med trykakkumulatorer, som automatisk tilpasser sig materialet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selve drejeleddet ved tuden på finsnitteren er desuden blevet væsentligt forstærket, og dermed vil der være en langt mere stabil tud på den nye Jaguar-generation.

rich-media-6
Tuden har fået et nyt og kraftigere drejesystem. Foto: Claas.