Maskinfabrikken Reka i Aars har via sine højeffektive biomassekedler sparet samfundet for millioner af tons CO2-udslip, skriver Reka i en pressemeddelelse. Fredag den 15. november markeres på virksomheden 40-års jubilæum ved reception/åbent hus.

De skærpede miljøkrav og målet om reduktion af CO2-udledningerne bevirker, at der er bud efter Rekas produkter. Eksempelvis leverer virksomheden i disse uger et højtemperatur dampkedelanlæg til Danmarks største champignondyrker, Tvedemose Champignon, Lundby i Sydsjælland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det nye Reka-anlæg er designet til at levere varieret damptryk forskellige steder i produktionen, som foruden tørring af champignons omfatter tørring af flere frugtarter. Anlægget fra Aars anvender i dette tilfælde flis som brændsel, men er også forberedt til halm.

Med anlægget til Tvedemose fortsætter Reka traditionen med at producere og levere avancerede kedelanlæg til ind-og udland. Den nordjyske champignon-virksomhed i Store Restrup ved Nibe har også i flere år anvendt en Reka-kedel til flis.

Det er ikke uden grund, at Maskinfabrikken Reka i Aars benævnes som et af flagskibene inden for biomassekedler og røgrensningsudstyr. Produktionen kører derudad, og stadig flere Reka-kedelanlæg installeres i ind- og udland.

rich-media-2
Stifteren af Reka A/S Christian Larsen (til højre) ejer virksomheden ligeligt Sammen med sine børn Alice Larsen, Kirsten Jæger, Bent Larsen og Kenneth Larsen. Sidstnævnte kunne ikke være til stede ved fotograferingen. Foto: Reka.

Eget testcenter

For at teste Reka-kedlerne har virksomheden oprettet sit eget testcenter på maskinfabrikken i Aars. Her kontrolleres blandt andet overholdelse af de stadig skrappere miljøkrav.

En af de store fordele ved Rekas kedler er, at næsten enhver form for biomasse kan bruges som brændsel i dem. Derved har kedlerne fra Aars et meget bredt anvendelsesområde i miljøets tjeneste.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For et par år siden leverede Reka således et komplet 1 MW fjernvarmeanlæg til landsbyen Ulbjerg ved Viborg. Mange mindre fjernvarmeselskaber i ind- og udland er interesseret i det avancerede Reka-anlæg, og der er ofte gæster på besøg i Ulbjerg for at se og høre om anlægget.

Herudover har Reka i årenes løb etableret tusindvis af halm- og flisfyrede kedelanlæg i ind-og udland samt større og mindre affaldsforbrændingsanlæg til blandt andet Grønland.

rich-media-4
Værkfører Bent Larsen afprøver kedel i Rekas testcenter på Vestvej 7 i Aars. Foto: Reka.

Mere end CO2-neutral

Den jubilerende virksomhed beskæftiger 25-35 personer. Reka lægger stor vægt på, at produktion, udvikling og service er dansk. Det er en grøn virksomhed, hvis produkter medvirker til cirkulær økonomi og bæredygtighed. Takket være en investering på et tocifret millionbeløb i solceller sikrer Reka desuden, at den bæredygtige og CO2-fri elproduktion mere end dækker virksomhedens og medarbejdernes energibehov og fortrænger mere end 2400 tons CO2 årligt, skriver Reka i pressemeddelelsen. Hertil kommer, at også Rekas produktion af biobrændselskedler er CO2-neutral.

Det er ikke uden grund, at direktør Christian Larsen fra Reka bærer kælenavnet "Kedelkongen fra Aars". Han har ydet faglig vejledning som medlem af Energiministeriets Fastbrændselsudvalg og er nu medlem af Strategisk EnergPlanlægning i Nordjylland.

Christian Larsen er særdeles interesseret i flyvning. Derfor kan den vesthimmerlandske maskinfabrik være hurtigt fremme hos kunderne i ind- og udland. Direktøren hentede i 2017 et nyt Piper fly i Florida og fløj de 8500 km til Vesthimmerlands Flyveplads.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Reka A/S ejes i dag via et holdingselskab ligeligt af Christian Larsen og hans fire børn.

Jubilæumsreceptionen holdes på Maskinfabrikken Reka,Vestvej 7, Aars, fredag den 15. november 2019 kl. 12.00-17.00.