Mange besætninger, der selv opformerer deres polte, bør vaccinere grisene mod transportsyge, skriver Agri Nord i en pressemeddelelse. Også selvom poltene slet ikke transporteres med lastbil eller vogn. Det siger svinerådgiver Tom Madsen, SvineXperten, der tit ser, at polte, der flyttes fra et staldafsnit til et andet, får transportsyge og dermed stive og ømme ben.

- Det er lidt en misforståelse, at det kun er de polte, der flyttes med lastbil, der skal vaccineres, siger rådgiveren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Faktisk oplever han problemer med transportsyge hos to tredjedele af de besætninger, der opformerer egne polte.

Bedre at forebygge end at helbrede

Hvis uheldet er ude og en flok polte får transportsyge, kan svineproducenten give dem smertestillende og antibiotika. Det kan få grisene på højkant igen, men skaden er sket, vurderer Tom Madsen.

- Har du først fået det knæk, så bliver de ved med at have benproblemer, siger han.

Han oplever, at konsekvenserne af transportsyge varierer meget. Nogle polte når aldrig at blive en so i besætningen, og det er de færreste, der når længere end til 2. læg grise, inden de må slagtes på grund af dårlige ben.

- En vaccine koster 24 kroner pr. polt, og kan det få soen til at holde bare til fire læg, som er gennemsnittet for en dansk so, så er det en god forsikring, siger han i pressemeddelelsen fra Agri Nord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udeluk andre årsager

Det er ikke alle besætninger med egen opformering, der skal vaccinere, understreger rådgiveren.

- Det gælder selvfølgelig kun der, hvor transportsyge er et problem, siger han.

Blodprøver kan afsløre, om poltene har haft transportsyge. Der er mange andre forhold, der kan give grisene dårlige ben. Det kan være glatte gulve, hvor grisene skrider ud, eller det kan være uro og slagsmål i flokkene.

- De forhold kan man starte med at bringe i orden, siger rådgiveren.