Abonnementsartikel

Med LandboNords nye termomåler har man et redskab til at afsløre et tab, der gemmer sig under overfladen. Det fortalte Troels Bjørn, kvægrådgiver ved LandboNord på årsmødet for foreningens KvægRådgivning.

Termomåleren kan afsløre varmeudvikling i ensilagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og en temperaturstigning i grovfoderet er simpelthen lig med tab af energi.

- Med termokameraet kan vi måle, hvad der helt præcist sker i jeres grovfoder, og eventuelt stramme op på dette punkt, sagde Troels Bjørn, der fremhævede, at tabskilder som saftafløb og iltningstab kan minimeres. Det skal det håndholdte termokamera med praktisk display hjælpe med.

Præcist bud på fejlkilder

Når rådgiveren har termomåleren med ud på bedrifterne, bliver udtagning og håndtering af mælkeproducentens grovfoder analyseret.

Termomåleren giver straks et billede af, hvor udtagningen kan forbedres og er et nyttigt redskab til at anskueliggøre over for alle medarbejdere, hvor der skal arbejdes lidt mere med håndteringen af de dyre stakke, så grovfoderet ikke bliver koens ”varme måltid”.

- Når man ser på siloen kan de se fint ud, og stakken kan også være fint nok dækket til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men vi har set flere eksempler, hvor der er megen varmedannelse i bunden af ensilagestakken. Temperaturforskellen mellem top og bund kan nemt være på omkring fem grader, og det er tegn på, at der er noget, der ulmer, selv om det ser fint ud udefra, sagde Troels Bjørn.

- Uanset om der er tale om varmedannelse i silo, varmetab i løs ensilage, i påslag eller i siloer lukket med pulp, kan vi sørge for præcise informationer.

- Ved at pege præcist på det sted i stakken, hvor varmetabet sker, kan vi hjælpe landmanden til at tænke tilbage på ensileringsarbejdet. På den måde kan vi sammen snakke os frem til fejlkilden og sørge for, at landmanden får en præcis indikation af, hvad der skal forbedres til næste år, pointerede Troels Bjørn.