Abonnementsartikel

Det økonomiske stormvejr har sat sit aftryk på programmet for Dansk Kvægs Kongres, hvor arrangørerne dog håber at have fundet en balance mellem det sure og det søde

Når man betragter programmet for Dansk Kvægs Kongres 2009, kan det ved første øjekast se ud som om, at Dansk Kvæg er ved at gå meteorologerne i bedene.

Ordet ”stormvejr” går nemlig igen flere gange.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er dog det økonomiske stormvejr, der sigtes til, og udfordringerne er i årets løb ikke blevet mindre for de producenter, der 23. og 24. februar sætter hinanden stævne i Herning Kongrescenter.

- Den finansielle krise efterfulgt af det dramatiske fald i mælkeprisen først på året er omstændigheder, der i allerhøjeste grad skærper kravene til kvægbrugernes evne til at optimere produktionen, styrke likviditeten og skærpe konkurrenceevnen, lyder det i Dansk Kvæg Nyt som optakt til kongressen.

Vil undgå klagesang

Hvor fremsyn og mod på fremtidens udfordringer dominerede sidste års kongresprogram, er det i år tydeligt, at de seneste måneders udvikling har krævet et tilbageblik og en granskning af situationen nu og her.

Nøgleord i programmet for Dansk Kvægs Kongres 2009 er optimering, konsolidering, fintuning, at holde sig oven vande og at få det bedste ud af de nuværende rammer.

- Det er klart, at vi retter programmet til efter, hvad der rør sig, og hvad der er aktuelt for kvægbrugerne. Her har de seneste måneders krisetendens ikke været til at komme udenom, siger Kirsten Marstal, informationskonsulent hos Dansk Kvæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er dog ikke den rene jammerdal. Hos Dansk Kvæg har man været meget bevidst om ikke at fylde hele programmet med krisesnak.

Oplæg om genomisk selektion, der kan revolutionere avlsarbejdet, dansk kødkvæg i vækst, kvægbruget i ungdommens hænder og en opfordring om at gå i kødet på økonomien er eksempler på, at kvægbranchen stadig tænker offensivt.

- Det skal ikke være en ren klagesang at være til kvægkongres.

- Indlæg om genomisk selektion, et kig på loven om hold af kvæg, vores fokus på at få det maksimale ud af sin højteknologi og nye muligheder for at reducere miljøbelastningen viser, at vi har andet og mere fremsynet at byde på end krisesnak, siger Kirsten Marstal.

Ledelse gemt men ikke glemt

Under kvægkongressen i 2008 fremhævede Dansk Kvægs ledelse og forskellige oplægsholdere, at god ledelse, rekruttering og fastholdelse af arbejdskraft er en af erhvervets største udfordringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2009 begrænser fokus på denne udfordring sig til ét indlæg under ét tema –Hans Jørgen Stougaards ”Reflektioner over lederrollen” på tirsdagens tema om at ”Sætte kursen i stormvejr”.

Når dette område i år ikke får mere taletid, betyder det ikke, at udfordringen er løst. Det er snarere et udtryk for, at andre problemstillinger overskygger.

- Rekruttering og fastholdelse af arbejdskraft er stadig meget aktuelt.

- Men andre emner fylder også meget i denne tid. Desuden har fokus på arbejdskraft og ledelse været rigtigt godt repræsenteret på de seneste to års kongresser.

- I år dækker temaet om at sætte kursen i stormvejr overvejelserne meget godt. For at undgå for mange gentagelser fra kongres til kongres lader vi det være ved det ene tema, siger Kirsten Marstal

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arla-direktør er hovedtaler

Årets kvægkongres finder sted i Herning Kongrescenter mandag og tirsdag 23. og 24. februar.

Mandag 23. februar kan mælke-, slagtekalve- og kødkvægsproducenterne tanke op med kaffe fra klokken 9.30, inden Gitte Grønbæk, direktør for Dansk Kvæg, og Peder Philipp, formand for Dansk Kvæg, klokken 10 åbner Dansk Kvægs Kongres med deres fælles beretning.

Som noget nyt afvikles valg til Dansk Kvægs bestyrelse på kongressen. Præsentation af kandidater og efterfølgende valg af seks medlemmer til bestyrelsen finder sted fra klokken 12.30.

Efter frokost overlades scenen til kongressens hovedtaler. I år er det Peder Tuborgh, administrerende direktør i Arla Foods, der griber mikrofonen.

Han vil fortælle om den aktuelle og den fremtidige markedssituation og uddybe, hvordan Arla tackler udfordringen med at få den bedste mælkepris hjem til producenterne i et turbulent marked.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derefter er der et væld af spændende oplæg frem til klokken 21.30, hvor der bydes på natmad.

Tirsdag 24. februar tages der hul på programmet klokken 9.30, og Dansk Kvægs Kongres 2009 rundes af klokken 15.25.