Hos Sprøjtespecialist firmaet Brdr. Toft A/S er der fuld fart på anden runde af de obligatoriske sprøjtesyn.

De første sprøjte blev, efter ordningen om obligatoriske sprøjtesyn blev indført, synet i 2014 og da første syn i indfasningen er gældende i 5 år, er det nu tid til at få foretaget andet sprøjtesyn, skriver Brdr. Toft Maskinforretning i en pressemeddelelse. Dette og efterfølgende sprøjtesyn er gældende i 3 år.

Udføres første sprøjtesyn efter 1. januar 2020, altså efter indfasningen er udløbet, er også første syn gældende i 3 år.

Nye sprøjter leveret efter 31. december 2013 skal synes efter 5 år, uanset om de er igangsat før eller efter 1. januar 2020.

Ejeren af en sprøjte skal tillige foretage eller lade foretage regelmæssig kalibrering og teknisk kontrol, altså også mellem syn således, at sprøjten til enhver tid er i en sådan tilstand, at den overholder kravene til præcis og sikker udbringning af plantebeskyttelsesmidler.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Sprøjteeksperten Finn Søndergaard fra Brdr. Toft fortæller, at virksomheden til dato har foretaget over 600 sprøjtesyn og har mange skrevet op til syn i den kommende til. Brdr. Toft - Sprøjtespecialisten er således forventelig den virksomhed i Danmark, der har udført flest sprøjtesyn.

- Mange vælger os, fordi vi er eksperter i sprøjteteknik med medarbejdere, der ikke laver andet end at arbejde med sprøjter, og fordi vi har reservedelene med i bilen, så vi kan foretage reparationer straks, således at sprøjten er synet, når vi kører fra gårdspladsen, udtaler Finn Søndergaard og fortsætter:

- Vi har to sæt testudstyr og flere certificerede medarbejdere således, at vi både samtidigt kan syne sprøjter på værkstedet i Sabro og hos landmænd og andre maskinhandlere i hele Danmark.

Et sprøjtesyn koster typisk i niveauet 3.000-4.000 kroner og den udgift tjener sig let hjem igen, da det giver sikkerhed for fuld funktion i sprøjtesæsonen og større præcision i dosering og applicering, skriver Brdr. Toft Maskinforretning i pressemeddelelsen. Finn Søndergaard mener derfor ikke, at man skal se kravet om sprøjtesyn som endnu en byrde, som er trukket ned over landbruget - det er faktisk sund fornuft.

Syner alle slags

Brdr. Toft - Sprøjtespecialisten er importør af engelske Knight sprøjter, italienske Bargam sprøjter og hollandske KWH tågesprøjter, så det er naturligvis flest af disse fabrikater firmaet har synet.

- Men vi syner og servicerer også rigtig mange Scan-Sprayer mark- og tåge sprøjter, siger Finn Søndergaard, der i sin tid var hovedkraften bag Scan-Sprayer.

- Vi har således viden og er desuden lagerførende i originale reservedele til Scan-Sprayer, så det er meget naturligt, at vi også kommer til mange Scan-Sprayer sprøjter.

Med den store erfaring i bagagen og de veludstyrede servicebiler, er Brdr. Toft også valgt af kunder med andre fabrikater og firmaet har blandt andet også synet sprøjter af fabrikaterne Hardi, Lindus, Rau, Amazone, Horsch, Lemken m.fl.

- Vi har synet over 20 forskellige fabrikater, så vi ved efterhånden hvilke dele, der skal bruges til de forskellige fabrikater, og har således de mest gængse reservedele med i servicebilerne til hovedparten af de sprøjtemærker, der findes på det danske marked, udtaler Finn Søndergaard, og tilføjer:

- I 2018 blev det også obligatorisk at syne bejdseudstyr på for eksempel kartoffellæggere, og vi har synet flere anlæg de sidste par år. Da vi i forvejen servicerer og leverer en del udstyr til bejdse- og flydende gødning på kartoffellæggere, har vi et fortrin omkring syn, idet vi med vores kendskab hurtigere og mere effektivt kan gennemføre synet og igen har de relevante dele med i servicebilen, fortæller Finn Søndergaard i pressemeddelelsen.

Mangler første syn

Inden udgangen af 2016 skulle alt sprøjteudstyr i erhvervsmæssig brug have været synet første gang. Eneste undtagelser er: håndholdte sprøjter med en tank på en volumen på 25 liter eller derunder, sprøjter, der er beregnet til at blive båret på ryggen, udstyr, der spreder pesticider i form af granulater samt skovningsmaskiner, hvorpå der er monteret.

- Vi møder stadig enkelte sprøjter, der ikke har været synet første gang, forhåbentlig fordi de ikke har været i brug i en periode, siger sprøjteeksperten og fortsætter:

- Påtænker man at tage sprøjten i brug, giver det god mening at få den synet i indeværende år, idet synet da holder i 5 år - synes den efter nytår, gælder synet kun i 3 år, skriver Brdr. Toft Maskinforretning i pressemeddelelsen.