Abonnementsartikel

Video: Miljøminister Lea Wermelin så helst, at vi var fri for ulve i Danmark, men ifølge EU-lovgivning er vi forpligtet til at beskytte ulven.

Ulvedebatten for og i mod ulv i Danmark kan få følelserne i kog. Det skete også i dag, da Miljøminister Lea Wermelin holdt et udendørs pressemøde ved Torup Sø ved Bryrup i Midtjylland. Midt i den skønne natur var både ulveelskere og ulvemodstandere mødt op.

Lea Wermelin hører selv til i kategorien af ulvemodstandere. Miljøministeren var ret klar i sin udmelding. Hun er imod ulv i Danmark og har fuld forståelse for husdyrholdernes frustation over ikke at kunne have deres dyr i fred for ulven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lea Wermelins holdning stødte flere af de fremmødte, der rystede på hovedet. En ældre dame, der bor i området, ønsker flere ulve i Danmark og er frusteret over endnu mere ulvehegn. Hun ønskede dog ikke at få sin navn frem i Maskinbladet.

Også Erik Poulsen, redaktør Facebook-gruppen: Her er ulven i Danmark, udtrykte sin modstand mod de nye tiltag.

- Løsningen er ikke mere hegn. Ulven går bare over til naboen. Hegnet kan ikke for alvor holde ulven ude, men skal være langt højere end de 120-125 centimeter, hvis det skal have nogen effekt, men hvis det bliver højere, for eksempel 180 centimeter, så kan vildtet ikke springe over, og bliver fanget i hegnet, og det skaber nogle grimme scener med vildt, der hænger døde i hegnet, siger Erik Poulsen, der taler for at man i højere grad må skræmme ulven væk med foreksempel gummikugler eller skræmmeskud.

I Danmark har ulvene indtil videre angrebet og dræbt mindre husdyr, som kalve, får og Shetlandsponyer, men Erik Poulsen gør opmærksom på, at i Tyskland har de set eksempler på, at ulve også angriber Holstein-kvæg op til 600 kg.

Vogterhunde

I dag kom miljøministeren med fire nye tiltag, der i højere grad end i dag skal forhindre nogle af de problemer, der er med ulveangreb.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ny ulvezone i Midtjylland.

- 100 procent tilskud til etablering af ulvehegn.

- Forsøgsprojekt med vogterhunde.

Miljøstyrelsen åbner også op for at landmænd og husdyrholdere i højere grad end i dag kan få erstatning for dræbte dyr, hvis der har været forsøgt hegning. Hvor i mod, hvis de ikke har forsøgt at indhegne med ulvehegn eller ikke har vedligeholdt hegnet, så skal de ikke regne med erstatning, forklarer Lasse Jensen, Miljøstyrelsen.