Abonnementsartikel

Miljø- og Fødevareudvalget på tur i dansk landbrugsproduktion og fødevareerhverv.

Formand for udvalget René Christensen (DF), næstformand Kasper Roug (S), Susanne Zimmer (ALT) og Lise Bech (DF) tog imod invitationen om at besøge en økologisk ægproduktion og planteproduktion.

I Ringsted besøgte politikerne Adamshøj Gods. Her driver godsejer Carl Boisen Thøgersen både en økologisk ægproduktion og konventionel planteproduktion. Fokus var på ægproduktionen, hvor i alt 18.000 høns befinder sig i en nyopført stald med plads til både leg og æglægning og masser af udendørsarealer. Efter det våde efterår gik hønsene og nød mudderet udendørs, mens politikerne spurgte ind til EU-regler for produktionen og mulighederne for afsætning af varer for de stadigt flere økologiske producenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For det første tak til Landbrug & Fødevarer for at lave turen. Jeg efterspurgte gode oplevelser til det nye udvalg, for at vi kan lære hinanden at kende, men også for at få fagligt indhold. Det har vi fået her. Vi har hørt om udfordringer og muligheder på den økologiske side og udfordringer med økologireglerne i forhold til EU, sagde formand for udvalget René Christensen fra Dansk Folkeparti.

- I bussen herud talte vi også om, hvad landbruget kan tilbyde folk på kanten af arbejdsmarkedet, for her kan landbruget noget. Det er altid godt at tale på tværs af faggrænser og komme ud, sagde René Christensen under besøget.

Konstant optimering

Dagen blev afrundet med et besøg på Arlas mejeri i Slagelse med 373 ansatte. Mejericenteret indsamler den mælk, der produceres øst for Storebælt; både konventionelt og økologisk. Her er der godt gang i klimaindsatsen.

Blot som et par eksempler vil de kendte, grønne mælkekasser blive erstattet af kasser produceret med 100 procent sort genbrugsplastik. Det giver en årlig CO2-besparelse på mindst 30 procent. På vejene bliver tankvogne drevet af biogas testet af i samarbejde med lastbilproducenter.

- Der er ingen tvivl om, at vi i Danmark tydeligvis er utroligt dygtige til at håndtere og levere på mejeriprodukter. Arla har fokus på nyudvikling og konstant optimering med hensyn til klimaet og anvendelsen af energi. Det er meget imponerende, sagde næstformand for udvalget Kasper Roug (S).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos arrangøren af turen, L&F, var der tilfredshed med dagen.

- Jeg er glad for, at et så bredt spektrum af politikere fra alle sider af Folketinget sagde ja til dagens tur ud i fødevareerhvervet, siger Martin Gregers Arnoldus, public affairs-chef i Landbrug & Fødevarer.

- Vi har rigtig meget at byde på ude hos vores fødevarevirksomheder og landmænd, og ved at bringe vores dagsordener op i de rammer giver det ofte større gennemslagskraft end at fremvise en Powerpoint i Landstingssalen, sagde Martin Gregers Arnoldus.