En lille fødevarevirksomhed, der både holder høns og får, laver foder, dyrker frugt og har en lille butik eller cafe, får i dag mange kontrolbesøg, fordi kontrollen udføres af forskellige kontrollører, som hver er specialiseret inden for et bestemt område.

De mange kontrolbesøg kan være en stor byrde for de små virksomheder, fordi de kræver meget tid, men det skal nu være slut, skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevareminister Mogens Jensen og partierne bag Fødevareforlig fire vil nemlig samle kontrolbesøgene, så de små virksomheder ikke nær så ofte skal byde myndighederne velkommen. Virksomhederne skal i højere grad kunne vælge, om de vil have længere besøg med fokus på flere emner, eller fortsat have flere kortere og mere specifikke besøg. En væsentlig del af kontrolbesøgene vil fortsat være vejledning om forskellige fødevareregler.

- Vi kommer ikke til at gå på kompromis med hverken fødevaresikkerheden eller dyrevelfærden. Men det skal være lettere at drive en mindre fødevarevirksomhed. På den måde gøder vi jorden for spændende lokale ideer, som forhåbentlig kan blomstre og skabe madglæde, oplevelser og arbejdspladser i hele Danmark, siger Mogens Jensen.

Fødevarestyrelsen skal derfor i højere grad koordinere kontrol og vejledning af småskalavirksomhederne. Så har ejeren mulighed for på samme kontrolbesøg at få kontrolleret sin gårdbutik og få vejledning om dyrevelfærd.

Stalddørssalg

De nye muligheder forventes introduceret i løbet af 2020. Initiativet er en del af en større småskalapakke, som skal gøre livet nemmere for de små fødevareproducenter. Fødevarestyrelsen vil også se på mulighederne for at ændre mængdegrænserne for salg af kyllinger og kaniner ved stalddørssalg.

- Der er rigtig mange ildsjæle, som gør en kæmpe indsats for at give alle os, der elsker god, lokal mad, nogle helt særlige oplevelser. Vi skal støtte det initiativ og den virkelyst, der er i så mange små virksomheder. Jeg er sikker på, at virksomhederne kommer til at mærke, at livet bliver lidt nemmere fremover, siger Mogens Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevarestyrelsen vil også holde informationsmøder flere gange årligt for nye fødevarevirksomheder. Der skal desuden laves et nabotjek i andre lande inden for specifikke områder, hvor der i Danmark kan opleves barrierer for innovativ og bæredygtig fødevareproduktion.

Småskalapakken er en del af Fødevareforlig fire fra oktober 2018. Her blev en samlet forligskreds enig om at forenkle rammerne for de små fødevarevirksomheder. De nye initiativer er også støttet af hele forligskredsen, der består af alle Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige.