Fødevareminister Mogens Jensen har for første gang netop overrakt priserne til Årets øko-elev på Landbrug & Fødevarers Økologisektions Årsmøde. I alt blev tre elever hædret for deres engagement i den økologiske produktion.

Førstepladsen gik til Sigurd Holst fra Kalø Økologisk Landbrugsskole, mens andenpladsen gik til Asger Marker Due fra Bygholm Landbrugsskole.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Om Sigurd Holst sagde Fødevareminister Mogens Jensen:

- Sigurd har et stort engagement i den økologiske produktion. Han kommer tit med nye forslag, der kan optimere produktionen og produktiviteten på det landbrug, han arbejder på. Sigurd er en videbegærlig ung mand, der søger ny viden inden for forskning, i de traditionelle produktionsformer og blandt de alternative produktionsformer, sagde Fødevareministeren til årsmødet.

Til daglig er Sigurd Holst i praktik mellem 1. og 2. hovedforløb på Kaløs skolelandbrug, hvor han får rig mulighed for at slå sine folder indenfor den økologiske grøntsagsdyrkning, der er hans store interesse:

Glade øko-vindere

Om vinderen af 2. pladsen, Asger Marker Due, sagde Mogens Jensen:

- Asger har en utrolig stor interesse og forståelse for den økologiske produktionsform. Stor ihærdighed og gå-på-mod kombineret med viljen og lysten til at gå det ekstra stykke for at få tingene til at lykkes, kendetegner Asger. Asger brænder for arbejdet med økologiske grise og at få tingene til at lykkes på dyrenes og naturens præmisser, sagde Fødevareministeren til årsmødet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til daglig er han elev hos Bovbjerg Økologi, hvor han arbejder med økologiske grise.

Mange nominerede

I alt har ni landbrugsskoleelever med stor interesse for økologien været indstillet til Årets øko-elev. Et dommerpanel bestående af seks personer har voteret om de ni kandidater på baggrund om deres interesse for økologien, deres faglige engagement, deres nysgerrighed på det økologiske håndværk samt initiativlyst.

Formand for Landbrug & Fødevarers Økologisektions bestyrelse, Hans Erik Jørgensen, er rigtig glad for alle de super gode kandidater, der har meldt sig på banen.

- Jeg synes, det er et rigtigt spændende kandidatfelt med meget kvalificerede kandidater, der både er dygtige økologiske håndværkere, men som også har stærke holdninger til måden at drive landbrug på, sagde Hans Erik Jørgensen på årsmødet.

Årets overraskelse

Efter kåringen trak Hans Erik Jørgensen en ekstra "kanin" op af hatten, da han introducerede kategorien

Artiklen fortsætter efter annoncen

Årets Overraskelse, der reelt også kan betegnes som Årets bobler. Her vandt Matilde Munch fra Agroskolen i Hammerum.

Som begrundelse for valget af Matilde sagde Hans Erik Jørgensen:

- Matilde er valgt, fordi hun er ung i feltet: hun er 17 år, men har allerede en klar kurs i sin uddannelse. Hendes undervisere fremhæver Matilde som en elev, der er god til at argumentere for økologien, samtidig med, at hun også er nysgering på andre produktionsformer, hvilket styrker hendes økologiske ståsted. Matilde vil gerne være med til at udvikle økologien i fremtiden; det glæder vi os til, sagde Hans Erik Jørgensen på årsmødet.