Abonnementsartikel

Kan svineproduktion gør naboer syge? Det vil Miljøministeren nu have undersøgt.

Kan man blive syg af at være nabo til en af de store svineproduktioner, som findes i Danmark?

Det spørgsmål stillede en række bekymrede naboer og forskere i TV 2 Nyhederne onsdag aften. Det sker efter, at en række udenlandske undersøgelser har peget på, at naboer til svinefarme oftere lider af eksempelvis vejrtrækningsproblemer, skriver TV2.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu går miljøminister Lea Wermelin (S) ind i sagen.

- Der er behov for at få undersøgt, om rapporten giver anledning til, at vi i Danmark bør revurdere sundhedsrisikoen ved at bo tæt på husdyrbrug. Viser dette sig at være tilfældet, må vi se nærmere på, om der er behov for at justere reguleringen på området, skriver Miljøminister Lea Wermelin i et svar til Søren Egge Rasmussen fra Enhedslisten.

I andre lande er der tidligere lavet rapporter på risici ved at være nabo til et husdyrbrug. Især hollandsk forskning bekymrer politikere og forskere herhjemme, skriver TV2.

- Jeg er optaget af, at almindelige danskere har en sund og sikker hverdag, uanset om de bor i byen eller på landet. Derfor tager vi den hollandske rapport meget alvorligt. Der er behov for at få undersøgt, om rapporten giver anledning til, at vi i Danmark bør revurdere sundhedsrisikoen ved at bo tæt på husdyrbrug, lyder det i svaret fra Lea Wermelin.

Ifølge TV2 er man hos Danske Svineproducenter enig i behovet for at få undersøgt, om den udenlandske forskning kan bruges i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er ikke nu, vi skal stikke hovedet i busken. Måske er det en tikkende bombe under dansk svineproduktion. Måske er det ikke. Men af hensyn til os selv, bliver vi nødt til at være på forkant og vide, om der er noget om snakken eller ej. Det er bare om at komme i gang. Hellere i dag end i morgen, siger Kim Heiselberg, der mener, at landbrugets egen organisation skal betale for undersøgelsen.