Abonnementsartikel

De unge vil spise grønnere og 51 procent efterlyser politisk handling. Det viser en ny undersøgelse fra Coop-koncernen og Dansk Vegetarisk Forening.

72 procent af de unge danskere mellem 18 og 34 år ønsker at spise mindre kød. Og halvdelen (51 procent) mener, at politikerne har et ansvar for at reducere kødforbruget og fremme klimavenlig mad i Danmark.

Det viser en ny landsdækkende, repræsentativ undersøgelse, som Coop Analyse har udført i samarbejde med Dansk Vegetarisk Forening blandt 1.011 danskere mellem 18 og 74 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

14 procent af danskerne svarer i undersøgelsen, at de spiser enten fleksitarisk - det vil sige vegetarisk de fleste af ugens dage - eller helt vegetarisk. Og i alt svarer over en fjerdedel af danskerne (27,5 procent), at de spiser vegetariske frokostmåltider mindst 3-4 dage om ugen.

- Vi kan se, at udviklingen fortsætter, og at det især er antallet af fleksitarer, som stiger, ikke mindst blandt de unge, siger Lars Aarup, analysechef i Coop Analyse.

Klima er ved at overhale sundhed

Sundhed er stadig den mest udbredte årsag til at spise vegetariske måltider, men årets undersøgelse peger på, at klima og miljø (30 procent) haler ind på sundhed (34 procent) som begrundelse for at spise kødfrit.

Blandt unge har klima og miljø (39 procent) for længst overhalet sundhed (33 procent) som den mest udbredte årsag til at vælge vegetariske måltider.

- Flere og flere unge er med rette bekymrede for både deres egen og planetens fremtid. Det er derfor glædeligt, at de både tager ansvaret i egen hånd og samtidig støtter politiske tiltag, som fremmer det grønne, siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opbakning til politiske tiltag

De unges opbakning til politiske tiltag gælder ikke kun på et generelt plan, men gælder også fem konkrete politiske tiltag.

70 procent af de unge mener, at afgifterne bør sænkes på frugt og grønt. Kun 6 procent er uenige.

55 procent af de unge mener, at der i folke-/grundskolen bør undervises mere i grøn madlavning i stedet for tilberedning af kød. Kun 15 procent er uenige.

49 procent af de unge mener, at det altid bør være muligt i offentlige institutioner (for eksempel børnehaver og plejehjem) at kunne vælge et vegetarisk måltid. Kun 13 procent er uenige.

44 procent af de unge mener, at de officielle kostråd mere tydeligt bør anbefale, at vi spiser mindre kød. Kun 18 procent er uenige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

39 procent af de unge mener, at staten bør investere mere i udvikling af nye plantebaserede fødevarer. 26 procent er uenige.

Om undersøgelsen

1.011 deltog i undersøgelsen, der blev gennemført i sommeren 2019, men ikke tidligere er blevet offentliggjort. Data er vægtet på køn, alder og geografi og resultaterne er repræsentative for den danske befolkning mellem 18 og 74 år.

Spørgsmål til undersøgelsens tekniske udformning kan rettes til Lars Aarup, analysechef i Coop.