HG Robo Feeder forventes at kunne skære cirka 80 procent af lønudgifterne til fodring af mink.

- De danske minkgårde kan se frem til øget indtægt på en kvart milliard kroner om året, når en ny, revolutionerende fodringsrobot fra Hedensted-Gruppen kommer på markedet i 2020.

Det hævder Hedensted-Gruppen, der har udviklet en ny fodringsrobot i samarbejde med virksomheden Blue Ocean Robotics.

- Den ny robot forventes at skære 80 procent af de dyre lønudgifter til fodring. Den er samtidig langt grønnere for miljøet end nuværende løsninger og sikrer en øget dyrevelfærd med hyppigere fodring og bedre overvågning af dyrenes sundhed, mener Jens Jørgen Madsen, der er bestyrelsesformand i Hedensted-Gruppen.

Han tilføjer: - Med vores nye foderrobot, HG Robo Feeder, forventer vi, at minkavlere kan indkassere 20 kr. mere per skind, først og fremmest på grund af lavere løn- og energiudgifter.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det vil øge den samlede indtjening i den danske minkbranche med en kvart milliard kroner om året samtidig med en øget dyrevelfærd og en langt grønnere profil, vurderer Jens Jørgen Madsen.

Han fortsætter: - Vi anser den nye fodringsrobot som et væsentligt projekt i forhold til at vedligeholde og forsvare Danmarks førerposition inden for minkavl, trods de høje danske lønninger.

- Da den samtidig er enkel at betjene, forventer vi stor afsætning af HG Robo Feeder, især her i Danmark, men også på de udenlandske markeder.

- Vi regner med, at allerede om fem år bliver mindst halvdelen af de danske mink fodret med robotten.

Kører på el

I følge Hedensted-Gruppen bunder den økonomiske gevinst i, at mandetimer til fodring er kostbare, ikke mindst i weekender. Den grønne gevinst kommer af, at robotten kører på miljøvenlig el i stedet for de dieselbaserede fodringskøretøjer, der bruges i dag.

Samtidig bruger den 80 procent mindre energi end de nuværende løsninger. Endelig kan man med robotten fodre oftere og mere i overensstemmelse med dyrenes natur og samtidig få et bedre overblik over dyrenes sundhed, fordi robotten med det samme opdager, hvis de ikke har spist op.

- Ud over fordele inden for dyrevelfærd, økonomi og miljøvenlighed, forventer vi at se nogle af de samme gevinster, som vi ser ved automatiseret fodring af svin. Men der skal vi lidt frem i tiden for at kunne sætte konkrete tal på, siger Jens Jørgen Madsen.

- HG Robo Feeder er det dyreste udviklingsprojekt, vi nogensinde er gået ind i. Men når vi ser på mink gårdene, er effektiviseringen de sidste år udelukkende sket på pelserierne. Så det er på tide at automatisere ude på farmene. Vi glæder os til at omtale og vise HG Robo Feeder frem på eventen Temadag den 24. oktober i Hedensted.

Ventes på markedet i 2020

Hedensted-Gruppen har arbejdet tæt sammen med Blue Ocean Robotics, der udvikler professionelle servicerobotter primært inden for sundhed, hospitality, byggeri og landbrug.

Samarbejdet med Hedensted-Gruppen er io øvrigt af strategisk vigtighed for Blue Ocean Robotics.

- Med den nyudviklede teknologi kan vi nu skabe andre nye mobile robotter til udendørs applikationer, hvilket især inden for byggeriet forventes at kunne skabe stor værdi, siger Claus Risager, der er CEO i Blue Ocean Robotics. Han tilføjer:

- Teknologien er fra starten bygget, så vi kan genbruge den i andre af vores robotter, der blot ligger og venter på at blive udviklet og kommercialiseret. Det øger samlet set værdien og potentialet for Blue Ocean Robotics ganske betragteligt,

Den nye fodringsrobot forventes klar til test i foråret 2020 og på markedet i efteråret 2020.