Per Mertz er tredje generation i den traditionsrige maskinhandel. Han fortæller med begejstring om en dynamisk virksomhed, hvor aktiviteterne i de senere år er delt op i flere selskaber, som har samlet ekspertise inden for hver deres specielle områder. Nogle af selskaberne er etableret sammen med eksterne partnere ? utraditionelt for maskinhandlere i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi tror på, at vi skal favne bredt for at fastholde nære relationer med vores kunder. Vi er også overbeviste om, at kunderne forventer, vi mønstrer høj ekspertise inden for alt, hvad vi arbejder med. Vores medarbejdere skal desuden have mulighed for at engagere sig og påtage sig ansvar inden for hver deres specialer. Disse forventninger har ført til den organisation, vi arbejder med ? og som vi forudser vil blive yderligere udviklet, forklarer Per Mertz.

Selvstændigt center for brugte maskiner

Som eksempel på udviklingen løfter Per Mertz sløret for planer om at skille handel med brugte maskiner ud i et selvstændigt forretningsområde. At skabe en markedsplads for brugte maskine, som skal præsenteres ordentligt i en stor udstillingshal. Salget skal ske både i Danmark og på eksportmarkederne - uafhængigt af nysalget.

? Ja, en del af ideen er, at brugtcentret skal sikre, at vi ved nysalg ikke begrænses af bekymringer om at få det brugte solgt ? noget der ofte stjæler mange ressourcer fra nysalget, understreger Per Mertz.

Partnerskab om GPS

Siden 2005 har Mertz solgt GPS-teknologi. En teknologi, som kræver høj ekspertise hos leverandørerne.

For at holde en førerposition inden for GPS-teknologi har Johannes Mertz i partnerskab med sin leverandør og praktiske landmænd etableret GPS Steering Denmark ApS. Dette selskab opstiller basestationer og leverer signal til RTK-GPS, som gør det muligt for landmændene at arbejde med præcision på ned til 2,5 centimeter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi dækker vores eget naturlige område på Syd- og Midtsjælland samt Lolland-Falster. Hos GPS Steering Denmark kan landmændene abonnere på signaler fra de jordbaserede referencestationer. Derved opnår landmændene fordelene ved precisionsfarming, uden selv at skulle investere i stationerne, forklarer Per Mertz.

Ansvar for hele GPS-løsningen

- Med GPS Steering Denmark kobler vi vores mekaniske ekspertise sammen med højt specialiseret viden om signaler og software. Denne viden er samlet i et team hos Mertz, hvor også landmændenes praktiske viden om anvendelsen indgår. Vi har desuden et samarbejde med AgroTech A/S, der er et datterselskab under Landscentret. Et samarbejde som begge parter har udbytte af. Teamet omkring GPS Steering Denmark leverer således komplette GPS-løsninger, og vi påtager os ansvaret for hele funktionen. Vi sælger også abonnementer på signaler til landmænd, der ikke får hardware leveret fra Mertz, understreger Per Mertz.

Mertz Import

Mertz har importeret ROPA selvkørende roeoptagere siden 1999 og har importeret Amazone øst for Storebælt igennem 25 år - foruden andre agenturer.

Importaktiviteterne er i 2008 skilt ud i en afdeling, Mertz Import, hvor der er tre fuldtidsbeskæftigede med Leif Trane som leder. Også her er etableret teams, der rækker ind i Mertz? organisation. Teams af eksperter inden for de maskintyper, der importeres.

- Vi sælger gennem vores egne forretninger og gennem andre forhandlere. ROPA sælger vi også i Sydsveri-ge. Vi har reservedelslager i Nykøbing, og vi bakker vores forhandlere op med teknisk service og reservedelsforsyning, fortæller Leif Trane.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er os i Mertz Import, der er ansigtet udadtil, så kunderne lærer os at kende og ved hvem, de har at holde sig til. Vi trækker så på eksperterne - værkførere og montører i resten af huset - når der er brug for teknisk opbakning, forklarer Leif Trane.

Mere end 1000 tons roer om dagen

Netop inden for mekanisering til roedyrkning er der brug for ekspertise. En seks-rækkers selvkørende maskine tager roer op på 600-700 hektar om året.

- Maskinerne sælges typisk til maskinfællesskaber eller entreprenører. Det er meget krævende kunder, for hvem det er altafgørende, at der ikke sker nedbrud i sæsonen. Levering af roer til sukkerfabrikkerne er en kæmpe logistikopgave, hvor stop har store konsekvenser. En læssemaskine skal levere 1.000-1.200 ton roer hver dag i de fire måneder, kampagnen varer. Uden stop. Ellers kommer op til 16 lastvognstog pludselig til at holde stille, pointerer Preben Clausen, der er sælger i Mertz Import.

Partnerskab om korn

Endnu et eksempel på dynamisk udviklede partnerskaber er realiseret i Mertz Corn A/S.

I 1997 fik Mertz en forespørgsel fra en landmand på et kornanlæg. Det førte til kontakt med udenlandske leverandører og etablering som totalleverandør af anlæg til kornopbevaring med plantørring og lagring i siloer. Kornafdelingen udviklede sig så godt, at aktiviteten blev skilt ud i selskabet Mertz Corn A/S i 2007. Samme år blev 50 procent af selskabet solgt til Løkkes Maskinfabrik, der er en anden stor spiller på kornområdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mertz Corn omsætter i dag omkring 100 mio. kr., hvoraf cirka halvdelen eksporteres til Norge, Sverige, Letland og Litauen.

Udvikling af personale

Per Mertz er meget opmærksom på de krav, der stilles til personalet i den vidt forgrenede maskinforretning.

For at tiltrække og fastholde gode medarbejdere bakker Mertz op om en række personalegoder. For eksempel har medarbejderne oprettet en fond, hvor de sidste år i fællesskab købte et feriehus i Lalandia ? også et eksempel på utraditionelle partnerskaber.

- Vi har fastlagt virksomhedens værdigrundlag og mission, som handler om, at vi skal skabe værdi både for kunderne, producenterne og for Mertz. Disse holdninger er klart kommunikeret til medarbejderne, så de selvstændigt kan arbejde i den retning, vi vil gå. Vi udvikler vores medarbejdere til specialister på hver deres område. For eksempel skal vores sælgere først og fremmest være rådgivere for kunderne. Vi har kort og godt udviklet os fra at være en entreprenørdrevet virksomhed til en virksomhed med professionel ledelse og økonomistyring - hvor ansvaret er uddelegeret i de forskellige afdelinger og selskaber, siger Per Mertz.

Fakta om Johannes Mertz A/S

Etableret 1915

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ejet af J. Merts Holding A/S med Per Mertz som eneaktionær

Omsætning 2007/08: 302,4 millioner kroner.

Resultat: 7,8 millioner kroner.

Egenkapital: 40,7 millioner kroner.

Driftsselskaber helt og delvis ejet:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Johs. Mertz A/S

Mertz Corn A/S

GPS Steering Denmark ApS

Ejendomsselskab:

Mertz ejendomme A/S

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afdelinger i Johs. Mertz A/S

Nykøbing F

Nakskov

Faxe

Forretningsområder i Johs. Mertz A/S

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinhandel ? herunder traktorer, redskaber, høstmaskiner og entreprenørmaskiner

Landbrugsbutik

Skov

Jagt

Reservedele

Værksted ? traktorer, mejetærskere og småmaskiner

Mertz Import

Administration og IT

Medarbejdere

I dag cirka 100 medarbejdere, heraf 12 lærlinge fordelt på afdelingerne.

Medarbejderstaben er for nylig reduceret med 20 personer ? til samme niveau som for tre år siden.