Abonnementsartikel

Hold kalven varm, så enerigen går til vækst, lyder rådet fra Seges.

Jo koldere det er, jo mere energi skal kalven bruge på at holde varmen. Kompenser med mere mælk og brug eventuel kalvedækkener, så kulden ikke går ud over tilvæksten, skriver Seges Landbrugsinfo.

Andelen af næringsstoffer (i procent), der anvendes til hen holdsvis basale livsfunktioner og tilvækst ved fodring af en kalv på cirka 50 kg med forskellige mælkemængder. Gælder for temperatur omkring fem grader.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et lavt foderniveau i mælkefodringsperioden hæmmer immun-systemet, øger forekomst af diarré, lungebetændelse og dødelighed.

Ud over tildeling af tilstrækkelig mælk eller mælkeerstatning, er det vigtigt at begrænse udsving i mælkemængde og koncentration af mælketørstof. Daglig variation i mængde eller næringsstofkoncentrationen i mælk/mælkeerstatning resulterer i en lavere daglig tilvækst sammenlignet med fodring med konstant næringsstofindhold, skriver Landbrugsinfo.

I kolde perioder er disse forhold ekstra vigtige, fordi energien både skal bruges til varmeproduktion og tilvækst, og mængden af mælk der skal til for at dække kalvens vedligeholdelsesbehov stiger, med omgivelsernes faldende temperatur. Brug af kalvedækkener kan øge kalvenes tolerance ved faldende temperatur og kan være nødvendig for at opnå en fordobling af kalvens fødselsvægt indenfor 56 dage.